Kostnadskontroll i infrastrukturplanering

Skriftlig fråga 2021/22:37 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-23
Överlämnad
2021-09-23
Anmäld
2021-09-24
Svarsdatum
2021-10-06
Sista svarsdatum
2021-10-06
Besvarad
2021-10-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I slutet av juni publicerade Riksrevisionen granskningsrapporten Kostnadskontroll i infrastrukturinvesteringar, i vilken det konstateras att Trafikverket systematiskt underskattar kostnaderna för ny infrastruktur. För de investeringsobjekt som överlappade de två senaste nationella planerna ökade, enligt rapporten, den kalkylerade kostnaden med totalt 58 miljarder kronor. Det motsvarar en genomsnittlig kostnadsökning per projekt på 39 procent på bara fyra år.

Tyvärr finns det alltför många exempel som bekräftar den slutsatsen. Ett av de största projekten i närtid är Förbifart Stockholm, som för varje månad blir alltmer försenat och allt dyrare. I april i år skrev Dagens Industri att notan till skattebetalarna hittills är 3,3 miljarder kronor dyrare än vad som först utlovades.

Trafikverket är ansvarig myndighet för att beräkna och projektera samt handla upp stora infrastrukturprojekt. Men det är uppenbarligen ett arbete de inte klarar av, vilket åtskilliga rapporter och larm visar på. 2019 publicerades en annan granskningsrapport av Riksrevisionen gällande drift och underhåll av statliga vägar. Den konstaterade följande: Slutkostnaden för drift och basunderhåll av det statliga vägnätet blir i genomsnitt mer än 40 procent högre än vad som ursprungligen upphandlades.

Det är inte rimligt att en av Sveriges största och viktigaste myndigheter inte har kontroll på sina kostnader. Det är heller inte rimligt att tillvägagångssättet får fortsätta år efter år utan att regeringen reagerar. Även regeringen får svidande kritik i Riksrevisionens senaste rapport Kostnadskontroll i infrastrukturinvesteringar (RIR 2021:21), där det står följande: Men trots att kostnadsökningarna är mycket stora omprövar regeringen sällan sina investeringsbeslut, och varken regeringen eller Trafikverket informerar om hur mycket kostnaderna förändras.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att Trafikverkets kostnadskalkyler stämmer bättre överens med verkligheten?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:37 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/0 24 83 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:37 av Åsa Coenraads (M)
Kostnadskontroll i infrastrukturplanering

Åsa Coenraads har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att Trafikverkets kostnadskalkyler stämmer bättre överens med verkligheten.

I oktober 2020 uppdrog regeringen åt Trafikverket att analysera kostnadsutvecklingen vid upphandling och genomförande av investeringsprojekt. Bakgrunden var att regeringen sett en oroande kostnadsutveckling för byggandet av infrastrukturprojekt. Uppdraget innefattade även att Trafikverket skulle upprätta en handlingsplan med ett åtgärdsprogram för att minska kostnadsöverskridanden i investeringsverksamheten. Trafikverket redovisade uppdraget i en rapport den 26 mars 2021.

I propositionen Framtidens infrastruktur – hållbara investeringar i hela Sverige (prop. 2020/21:151) som överlämnades till riksdagen den 16 april poängterar regeringen vikten av en förbättrad kostnadskontroll och finansiell styrning. Det är viktigt att Trafikverket på ett systematiskt sätt arbetar med att förbättra sina kostnadsprognoser, bl.a. genom att dra erfarenheter från genomförda projekt. Det är även viktigt med en god transparens i arbetet och beträffande orsakerna till kostnadsökningar. Kunskapsnivån om kostnadsutvecklingen och lärandet från tidigare erfarenheter behöver öka för att insatser för tidiga kostnadsbesparingar ska kunna göras. Det är även viktigt att Trafikverket fortsätter att utveckla och förbättra metoder för projektering, planering och kalkyler i syfte att åstadkomma en god kostnadskontroll.

Efter riksdagens beslut i juni med anledning av regeringens infrastrukturproposition gav regeringen Trafikverket i uppdrag att ta fram ett förslag till en trafikslagsövergripande nationell plan för utveckling av infrastrukturen för perioden 2022–2033. Uppdraget innefattar även att Trafikverket ska förbättra kostnadskontrollen samt påbörja arbetet med att utveckla metoder för att effektivisera både investeringar och väg- och järnvägsunderhållet i syfte att minska kostnaderna. Trafikverket ska redovisa ett förslag till upplägg och tidplan för hur arbetet med en ökad effektivisering och kostnadskontroll ska genomföras. Förslaget ska redovisas till regeringen i samband med förslag till nationell plan senast den 30 november 2021.

Regeringen följer noga det arbete som pågår och utesluter inte ytterligare åtgärder för förbättrad kostnadskontroll.

Stockholm den 5 oktober 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.