Krigsbrott i östra Aleppo

Skriftlig fråga 2016/17:597 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-28
Överlämnad
2016-12-28
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-11
Sista svarsdatum
2017-01-11
Besvarad
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att den syriska armén återtagit östra Aleppo kommer nya uppgifter om invånarnas fruktansvärda förhållanden. Redan tidigare har det framkommit att hjälptransporter inte nått de civila, då de bland annat har konfiskerats eller stoppats av rebeller. Det stannar dock inte bara där.

Sedan den syriska armén intagit de sista delarna av östra Aleppo har det även framkommit uppgifter om rena avrättningar såväl av civila som av tillfångatagna syriska soldater. Avrättningarna ska ha skett innan rebellerna erbjöds evakuering av den syriska regeringen. Det är alltså tydligt att det rör sig om systematiska krigsbrott.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Avser ministern att agera för att FN ska granska detta och på sikt försöka driva det vidare för att få förövarna fällda?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:597 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:597 av Markus Wiechel (SD) Krigsbrott i östra Aleppo

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att agera för att FN ska granska uppgifter om krigsförbrytelser i östra Aleppo och på sikt försöka driva det vidare för att få förövarna fällda.

Regeringen har konsekvent betonat att kränkningar och övergrepp av de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten måste utredas och att det är av yttersta vikt att förövare ställs till svars. Till-sammans med de andra EU-länderna har Sverige upprepat kravet att säkerhetsrådet ska hänskjuta situationen i Syrien till den Internationella brottmålsdomstolen. Vi beklagar att rådet inte kunnat fatta ett sådant beslut.

Som medlem i FN:s säkerhetsråd kommer Sverige fortsätta arbeta för att vända utvecklingen i Syrien samt stödja initiativ som kan bidra till att förövare ställs till svars och offer får rättvisa.

Sverige var medförslagställare till den resolution genom vilken FN:s generalförsamling förra månaden etablerade en internationell, opartisk och oberoende mekanism för att bistå utredning och åtal av de ansvariga för de allvarligaste folkrättsbrotten begångna i Syrien sedan mars 2011. Mekanismen kommer att arbeta nära FN:s undersökningskommission för Syrien för att bearbeta och förbereda tillgänglig information för att denna senare ska kunna användas i internationella eller nationella domstolar.

Sverige stödjer FN och andra aktörer för att övergreppen som sker i Syrien ska dokumenteras. Detta är helt avgörande för att de ansvariga ska kunna ställas inför rätta. Straffrihet är inte ett alternativ.

Stockholm den 5 januari 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.