Kriminalitet och droger bland unga

Skriftlig fråga 2020/21:153 av Malin Höglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-01
Överlämnad
2020-10-02
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det är oroväckande att höra att barn i tioårsåldern fångas upp av kriminella gäng i Sverige. Problemet har spridits över hela landet, och de orter som tidigare varit förskonade från gängkriminalitet i yngre åldrar är inte längre det.

I en artikel i Skånska Dagbladet den 28 september 2020 kan man läsa att TT har skickat ut en enkät till landets socialchefer. Av 290 kommuner svarade 62 procent på enkäten, och de känner stor oro. Det är inte bara i storstäder som det har blivit ett ökat antal orosanmälningar om yngre i gängkriminalitet. Även kommuner som Borlänge nämns av TT.

På flertalet orter ser socialtjänsten även en ökad problematik kring droghandel. Även här har orosanmälningar inkommit till kommunerna. Äldre ungdomar utnyttjar yngre för att langa, och fler hamnar i missbruk och utanförskap. 

En gemensam faktor är en misslyckad skolgång eller brister i föräldrars förmåga i att sätta gränser som gör att barn dras in i kriminalitet eller drogmissbruk. Det är lätt för kriminella gäng att rekrytera från denna grupp av barn och ungdomar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur kommer ministern att arbeta för att ge polisen verktyg att stävja rekryteringen till kriminella gäng och långsiktigt hjälpa kommunerna i det förebyggande arbetet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:153 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2020/21:153 av Malin Höglund (M)
Kriminalitet och droger bland unga

Malin Höglund har frågat mig hur jag kommer att arbeta för att ge polisen verktyg att stävja rekryteringen till kriminella gäng och långsiktigt hjälpa kommunerna i det förebyggande arbetet.

Regeringen bedriver ett omfattande arbete för att de kriminella nätverken ska knäckas, brottsligheten ska tryckas tillbaka och tryggheten ska öka. Vid utgången av juni passerade vi halvvägs till målet om 10 000 fler polisanställda och ytterligare nära 3 000 polisstudenter är på väg ut i verksamheten de närmaste åren. Ett flertal straffskärpningar har genomförts och regeringen har bland annat förbättrat möjligheterna för Polismyndigheten att använda kamerabevakning.

Med 34-punktsprogrammet genomför vi det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt.

Polismyndigheten behöver effektiva verktyg i arbetet mot brottsligheten i samhället. Möjligheten att läsa krypterad kommunikation, s.k. dataavläsning, är redan på plats och snart överlämnas utredningsförslag som ska förbättra förutsättningarna för polisen att göra husrannsakan för att leta efter vapen och andra farliga föremål. Regeringen har förenklat beslutsförfarandet vid vissa beslut om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och en utredning om att utöka möjligheterna att använda hemliga tvångsmedel kommer att tillsättas inom kort.

Regeringen genomför även insatser för att förhindra unga från att hamna i gängkriminalitet. För att det brottsförebyggande arbetet ska bli framgångsrikt behöver samhället samverka på alla nivåer och många olika typer av åtgärder behöver sättas in. Kommunerna och deras verksamheter bidrar med viktiga insatser i det förebyggande arbetet, inte minst för att förhindra att barn och unga involveras i brottslighet och missbruk.

Inom ramen för 34-punktsprogrammet föreslås ytterligare insatser, bland annat en långsiktig satsning på socialtjänst och skola i socialt utsatta områden och åtgärder för att socialtjänsten ska bli mer tillgänglig och kunna ingripa i fler situationer, även när samtycke saknas från vårdnadshavaren. En utredare ska också föreslå hur ett lagstiftat ansvar för kommunerna att arbeta brottsförebyggande kan utformas.

Att barn och unga klarar skolan är en viktig skyddsfaktor mot kriminalitet. Regeringen har därför bland annat infört en riktad satsning för ökad likvärdighet och kvalitet. Regeringen föreslår i 2021 års budgetproposition dessutom en ökning av det statliga stödet till skolor i områden med socioekonomiska utmaningar för förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare. Regeringen har härutöver gett Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en studie om bland annat tidiga insatser för att motverka missbruk och kriminalitet bland unga i åldrarna 15–20 år. Regeringen arbetar likaså med att ta fram en förnyad ANDT-strategi. Vidare har en utredning tillsatts som ser över hur åtgärderna kan förbättras när barn misstänks för brott. Regeringen har även tillsatt en utredning om skärpta straff mot dem som involverar unga i kriminalitet.

Ibland behövs mer ingripande åtgärder för att bryta en påbörjad kriminell bana och förhindra fortsatt brottslighet. Regeringen föreslår i 2021 års budgetproposition medel för att subventionera kommunernas LVU-placeringar vid familjehem och tillför medel för att öka kapacitet, kvalitet och säkerhet vid Statens institutionsstyrelse.

Arbete pågår med att avskaffa ungdomsreduktionen för unga myndiga vid allvarlig brottslighet och vid årsskiftet införs en ny påföljd, ungdomsövervakning, med helghemarrest som utgångspunkt. Regeringen låter också utreda en skärpt straffrättslig reaktion mot narkotikaförsäljning.

Vi måste dessutom se till att de personer som vill lämna de kriminella miljöerna får det stöd de behöver. För att stärka arbetet med avhoppare har regeringen gett ett uppdrag till fyra myndigheter om att inrätta ett nationellt avhopparprogram. I mars får vi deras redovisning.


Stockholm den 14 oktober 2020


Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.