Kriminellas övertagande av företag

Skriftlig fråga 2020/21:48 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-14
Överlämnad
2020-09-15
Anmäld
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under covid-19-krisen har kriminella lurat desperata företagare och tagit över deras verksamheter. Framför allt har krisande restauranger drabbats. Restaurangerna har köpts upp av kriminella aktörer med löften om att mot låg avgift avveckla dem. Men i stället för att avvecklas blir verksamheten kvar och används för kreditbedrägerier och penningtvätt.

Anders Björkenheim, säkerhets- och bedrägeriexpert, efterlyser att man rättar till de brister i regelverket som i dag ger ekobrottslingarna stort spelrum att lura företagare. Han nämner att sedan revisorskravet försvann 2010 har det blivit enklare att manipulera siffror och förfalska årsredovisningarna och att det på grund av det svenska rättsväsendets senfärdighet ger ekobrottslingarna möjlighet att sätta bedrägerierna i system och lura ett bolag efter ett annat.

För att komma till rätta med problemet handlar det enligt Anders Björkenheim ytterst om politikernas vilja att ta itu med bedrägerierna.

Ekobrottsmyndigheten sorterar under Justitiedepartementet, och därför vill jag ställa en fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Tänker statsrådet vidta några politiska åtgärder för att komma till rätta med ovanstående problem?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:48 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/03294

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:48 av Björn Söder (SD)
Kriminellas övertagande av företag

Björn Söder har frågat mig om jag tänker vidta några politiska åtgärder för att komma till rätta med problemen med kriminellas övertagande av företag.

Att företag används för ekonomisk brottslighet riskerar att urholka förtroendet för både näringslivet, skattesystemet och välfärdssystemen. Genom Ekobrottsmyndigheten har staten en särskild resurs som ska se till att personer som begår ekonomiska brott blir föremål för brottsutredning och lagföring. Dessutom bedriver myndigheten ett brottsförebyggande arbete i samarbete med andra myndigheter, kommuner, näringsliv och andra organisationer.

Regeringen har till detta genomfört ett stort antal åtgärder för att motverka ekonomisk brottslighet, både under den här mandatperioden och under den förra. Så sent som i somras gav regeringen tolv myndigheter i uppdrag att inrätta pilotprojekt som riktar sig mot näringsverksamhet med koppling till organiserad brottslighet. Bland annat ska man genomföra systematiska kontroller av hur lagar och regler som berör den som bedriver eller kan antas bedriva näringsverksamhet efterlevs.

Regeringen har också gett Bolagsverket i uppdrag att stärka sitt arbete mot ekonomisk brottslighet. Bolagsverket har blivit mycket mer aktivt i det brottsförebyggande arbetet. Bland annat har verket inrättat en helt ny enhet för att motverka ekonomisk brottslighet.

Även Skatteverkets arbete mot ekonomisk brottslighet har stärkts. Bland annat har Skatteverkets brottsbekämpande verksamhet utökats till att även omfatta utredningar av bl.a. penningtvättbrott, olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Skatteverket har också fått i uppgift att anmäla misstänkta bedrägerier som har samband med rot- och rutsystemet till åklagare.

När det gäller revisionsplikten kan jag konstatera att Sverigedemokraterna för bara några år sedan ställde sig bakom ett tillkännagivande med inriktningen att undanta ännu fler företag från skyldigheten att ha revisor.

Myndigheterna, däribland Bolagsverket, arbetar aktivt för att kompensera de nackdelar som den inskränkta revisionsplikten har lett till. Exempel på det är att Bolagsverket kontrollerar att de uppgifter som ska finnas med i årsredovisningarna verkligen finns där och att verket har tagit fram instruktioner och exempel som kan användas av företag som upprättar årsredovisning på egen hand.

Regeringen fortsätter att följa utvecklingen på området.

Stockholm den 23 september 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.