Till innehåll på sidan

Krimtatarernas extra utsatta situation under rysk ockupation

Skriftlig fråga 2021/22:1606 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-18
Överlämnad
2022-05-18
Anmäld
2022-05-19
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Den 18 maj uppmärksammas varje år i Ukraina som en minnesdag. Det var detta datum som Stalin deporterade krimtatarerna. Genom stora protester och kamp lyckades krimtatarerna få rätt (dock i ett icke-preciserat beslut av Högsta Sovjet) att återvända till Krim 1989.  Krimtatarernas situation på den av Ryssland tillfälligt ockuperade Krimhalvön har försämrats sedan 2014. Bland annat har unga personer anklagats för uppvigling eller terrorism och fängslats. Andra har försvunnit spårlöst.

Sedan Rysslands orättfärdiga krig mot Ukraina har krimtatarer blivit extra utsatta. Många minoriteter utsätts för ett extra stort förtryck av de ryska ockupationsstyrkorna.  Exempelvis har både Zair Smedliayev och Abdureshyt Dzhepparov som länge engagerat sig i den krimtatariska rörelsen fått utstå trakasserier och har blivit åtalade med fabricerade bevis. Den senares son och brorson har blivit bortförda och ingen seriös utredning har forskat i vad som egentligen hänt med dem.

I en nyligen producerad rapport av Mission of The President Of Ukraine In The Autonomous Repoublic of Crimea slås det fast att krimtatarer riskerar att:

  • åtalas för aktivism av de ockuperande styrkornas rättsväsen
  • bli utomrättsligt avrättade, inte minst med tanke på antiukrainsk propaganda och allmänt hat gentemot gruppen
  • få extra stora civila förluster vid befrielsen av Krim
  • bli utsatta för hatretorik.

Vi har tidigare tagit emot Mustafa Dzjemilev, som blivit fördriven för andra gången från Krim, i utrikesutskottet. Dzjemilev varnade 2016 om att krimtatarerna riskerade att fördrivas igen från Krimhalvön. Vissa talar om att krimtatarerna är utsatta för ett utdraget folkmord.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att göra inom sitt område för att arbeta för krimtatarernas situation?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1606 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 08014 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1606 av Anders Österberg (S) Krimtatarernas extra utsatta situation under rysk ockupation

Anders Österberg har frågat biståndsministern hur hon arbetar för krimtatarernas situation. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen följer noga utvecklingen i Ukraina, inklusive på den sedan 2014 illegalt annekterade Krimhalvön. Jag delar riksdagsledamotens bedömning att krimtatarerna, som sedan Rysslands aggression mot Ukraina och illegala annektering av Krim inleddes haft en alltmer utsatt situation, fått det ännu svårare efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Många krimtatarer, som sedan tidigare flytt till andra delar av södra Ukraina såsom Kherson län, tvingas nu på flykt för andra gången inom några år och är därmed särskilt utsatta.

Sverige stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet är orubbligt. Vår icke-erkännandepolitik gällande Rysslands illegala annektering av Krim ligger fast. Just nu pågår den årliga översynen av EU:s sanktionsregim gällande Krimannekteringen, där regeringen driver att regimen bör förlängas. Sverige har sedan invasionen i februari återkommande betonat vikten av att Ukraina inte pressas till eftergifter gentemot Ryssland som skulle strida mot folkrätten.

UD finansierar sedan tidigare ett forskningsprojekt genom Global Rights Compliance (GRC) som syftar till att i samverkan med civilsamhället och akademiska institutioner utveckla kvalificerade juridiska bedömningar avseende folkrättssituationen på Krim och i de icke-regeringskontrollerade områdena i Donetsk och Luhansk län.

Sverige var redan före den ryska aggressionen en av de största bilaterala givarna till Ukraina, med ett ordinarie reformstöd på nästan en kvarts miljard årligen. En betydande del av stödet går till ukrainska civilsamhället och inkluderar stöd till organisationer som verkar för krimtatarernas rättigheter såsom Crimean Tatar Resource Center och Center for Civil Liberties. Sverige stödjer även FN:s OHCHR Human Rights Monitoring Mission som bland annat bevakar och rapporterar om MR-överträdelser på Krim till följd av den ryska illegala annekteringen.

Reformstödet ställs nu om för att kunna svara upp mot de mest akuta behoven och stödja civilsamhället att i sin tur kunna ställa om sin verksamhet på kort sikt.

Sedan den 24 februari har regeringen fattat beslut om en lång rad insatser, där bland annat 775 miljoner kronor avsatts för humanitära ändamål. Vi verkar i samarbete med partners för att säkerställa att stödet når de mest utsatta.

Stockholm den 25 maj 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.