Till innehåll på sidan

Krisstöd till Dreamhack och andra LAN-evenemang

Skriftlig fråga 2020/21:1184 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-05
Överlämnad
2021-01-07
Anmäld
2021-01-08
Svarsdatum
2021-01-13
Sista svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Pandemin har drabbat alla aktörer som bygger sin verksamhet på att samla människor. Mötesplatser som betyder mycket för många människor såväl som för vår samhällsutveckling har fått stora svårigheter och riskerar att försvinna. Regeringen har ett ansvar att se till att viktiga mötesplatser, inte minst för ungdomar, inte försvinner. Dessutom, eftersom aktörerna begränsas av de restriktioner som regeringen har infört för att minska smittspridningen är det även moraliskt rätt att regeringen delar ut krisstöd. Krisstödet har regeringen fördelat genom Statens kulturråd, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Sametinget med flera organisationer som är aktiva med den breda flora av aktörer som ryms inom kulturbegreppet. Regeringens ambition har varit att säkra en bredd av kulturuttryck. Det är en god ambition.

En av alla de aktörer som drabbas av pandemin och regeringens restriktioner är LAN-evenemanget Dreamhack i Jönköping och Skellefteå. Dreamhack har tvingats ställa in både sommar- och vinterevenemanget i fjol men har fått avslag på sin ansökan om krisstöd. Kommande sommarevenemang är osäkert.

Dreamhack är en återkommande mycket viktig mötesplats för tiotusentals unga svenskar. Många av dessa deltar inte i andra kulturmöten. Evenemanget handlar delvis om datorspelande i nätverk och tävlingar i dataspel. Men där finns även andra arrangemang av olika slag. Det kan handla om seminarier i olika ämnen, till exempel om yttrandefrihet, cosplay (en form av performancekonst), och tävlingar där man tillsammans ska lösa uppgifter och skapandet av spel. Musik och grafik har också en plats, där ibland tävlingar anordnas om att skapa den bästa musikvideon eller grafiken. Dreamhack utgör även en kontaktyta mellan ambitiösa och kunniga ungdomar och arbetsgivare. Dreamhack är en kokande kittel av skaparkraft och en mötesplats för möten som annars inte sker.

Trots att regeringen har aviserat att det är prioriterat att det finns krisstöd för de aktörer som annars riskerar att falla mellan stolarna verkar regeringen ha misslyckats just på den punkten. Om pengarna har fördelats med alltför dålig kunskap om vad LAN-evenemang är bör regeringen rätta till det. Om alltför snäva ramar satts vid fördelningen till organisationer bör regeringen rätta till det. Annars lever inte regeringen upp till sina aviserade ambitioner.

Kulturen är till för alla. 

Därför blir min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind följande:

 

Är ministern beredd att se till att aktörer inom det breda kulturbegreppet, såsom LAN-evenemang, kan få krisstöd och därigenom göra verklighet av regeringens ambitioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1184 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:1180 av Angelika Bengtsson (SD)
Stödpaket till e-sporten och svar på fråga 2020/21:1184 av Staffan Eklöf (SD) Krisstöd till Dreamhack och andra

LAN-evenemang

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag kommer att ändra förordningen för stödpaketen så att även e-sporten blir berättigad till stöd. Vidare har Staffan Eklöf frågat mig om jag är beredd att se till att aktörer inom det breda kulturbegreppet, såsom LAN-evenemang, kan få krisstöd och därigenom göra verklighet av regeringens ambitioner.

Jag besvarar frågorna samlat då de rör samma frågeställning.

E-sporten och spelkulturen väcker allt större intresse och engagemang, organiserar och samlar många, såväl unga som vuxna. E-sporten och spelkulturen är betydelsefull för samhället, en del av de kulturella och kreativa näringarna och är en viktig del av det civila samhället. Det är också en stark del av Sveriges varumärke. För mig är det viktigt att spelkultur inte ska missgynnas för att den inte alltid passar in i befintliga strukturer. Jag följer frågan noga, men som statsråd kan jag inte uttala mig om den myndighetsutövning som Statens kulturråd eller andra bidragsfördelande myndigheter utövar. Det är således en fråga för myndigheten.

Regeringen har riktat flertalet krispaket till ett stort antal verksamheter och sektorer, för att möjliggöra överlevnad under och efter pandemin. Flera av regeringens övriga stöd till näringsliv och företagande – som till exempel korttidspermitteringar, stöd till enskilda näringsidkare och omställningsstöd, nedsatta arbetsgivar- och egenavgifter samt möjligheter till anstånd med skatteinbetalningar kan också utnyttjas av aktörer inom kulturområdet.

Regeringens åtgärder måste självklart samspela med situationen i samhället och de förutsättningar som finns för olika aktörer. Ett kontinuerligt arbete görs för att säkerställa att stöden är träffsäkra och ändamålsenliga och identifiera eventuella behov av justeringar. I ett bredare sammanhang ger staten också stöd till såväl organisationer som organiserar unga utifrån ett spelintresse som till spelutvecklingen som kreativ näring.

Stockholm den 13 januari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.