Kriterier för end-of-waste

Skriftlig fråga 2021/22:667 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-17
Överlämnad
2021-12-20
Besvarad
2022-01-03
Sista svarsdatum
2022-01-03
Svarsdatum
2022-01-03
Anmäld
2022-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att under 2021 analysera kvotplikt för användning av återvunnen råvara och kriterier för när avfall upphör att vara avfall. I uppdraget skulle man titta på kriterier för när avfall upphör att vara avfall och även göra en bedömning om det är aktuellt att ta fram nationella så kallade end-of-waste-kriterier. Uppdraget slutredovisades till Regeringskansliet den 25 november 2021.

Efter ett års utredningsarbete i frågan har Naturvårdsverket bland annat landat i följande slutsats:

Naturvårdsverket bedömer att det kan vara aktuellt att införa nationella kriterier för när avfall upphör att vara avfall. Vi rekommenderar emellertid att regeringen avvaktar med att införa sådana nationella kriterier. För att kunna fatta ett välgrundat beslut om lämpligheten med nationella kriterier för vissa avfallsströmmar (som återstår att välja ut) föreslår Naturvårdsverket att vissa aktiviteter inväntas och genomförs.

Vi från Kristdemokraterna anser att det är olyckligt att Naturvårdsverket inte har kommit längre med utredningen, då vi vet många branscher efterfrågar tydligare regler kring hur man ska kunna hantera dagens avfallsströmmar, så att avfallet kan bli morgondagens råvara.

En av alla dessa branscher är däckbranschen, som tar emot 90 000 ton insamlade däck varje år. Om det skulle finnas tydliga end-of-waste-kriterier skulle det underlätta för återvinning av dessa däck och skapa en tydlighet i hur förbrukade däck kan användas i olika nya applikationer och produkter.

Utredningen hänvisar också till det arbete pågår inom EU-kommissionen rörande end-of-waste och olika avfallsströmmar. Det är bra att frågan lyfts på EU-nivå, men vår bedömning är att om vi ska invänta EU:s beslut i denna fråga ligger det sex till åtta år framåt i tiden. Vi från Kristdemokraterna anser att miljön inte kan vänta så länge, utan vi vill att vi i Sverige ska ligga i framkant i miljöfrågor och återvinning. Nu är frågan åter på regeringens bord, med en utredning som inte tydligt har tagit ställning i det regeringsuppdrag man har fått.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser ministern och regeringen att gå vidare med frågan kring nationella end-of-waste-kriterier efter Naturvårdsverket utredning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:667 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:667 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Kriterier för end-of-waste

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig om hur regeringen avser gå vidare med frågan kring nationella kriterier för när avfall upphör att vara avfall (end of waste-kriterier) efter Naturvårdsverkets utredning.

Cirkulär ekonomi är en prioriterad fråga för regeringen. Omställningen har en stor potential att minska resursanvändningen och är ett verktyg för att nå såväl miljö- och klimatmålen som de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. I regeringens strategi för cirkulär ekonomi finns visionen ”ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material”. För att övergången till en mer cirkulär ekonomi ska lyckas behöver avfallsmängden minska och återvinningen öka. Med det sagt delar jag Kjell-Arne Ottossons syn på vikten av att avfallet ska ses som en resurs.

Som en del i arbetet för en cirkulär ekonomi har regeringen gett Naturvårdsverket ett uppdrag att analysera förutsättningarna för nationella kriterier för när avfall upphör att vara avfall samt om det skulle kunna vara aktuellt att ta fram sådana nationella kriterier. Naturvårdsverket skulle också redovisa en möjlig plan för vilka avfallsströmmar som är mest prioriterade och relevanta.

Regeringen tog emot redovisningen av uppdraget från Naturvårdsverket i slutet av november 2021. Naturvårdsverkets redovisning analyseras inom Regeringskansliet. I nuläget är det därför för tidigt för mig att ta ställning till hur regeringen kommer gå vidare med utredningen.

Stockholm den 29 december 2021

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.