Kriterier för miljöbedömning av läkemedel

Skriftlig fråga 2019/20:1518 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-04
Överlämnad
2020-06-05
Anmäld
2020-06-08
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Läkemedel får inte förstöra miljön eller göra människor sjuka. Vi måste ta ansvar för detta från start till mål, annars lär vi få betala ett högt pris för våra billiga läkemedel. Vi liberaler vill ta miljöhänsyn under ett läkemedels hela liv: vid tillverkningsprocesser, förpackning, upphandling, import, användning och när läkemedelstesterna ska hanteras.

Läkemedelsverket föreslog redan 2012 att miljöhänsyn ska vägas in vid bedömningar om receptfrihet, men ännu har inget hänt. Receptfria läkemedel som har särskilt stor påverkan på miljön borde enligt min uppfattning införas i ett farmaceutsortiment på apotek och förskrivas först efter samtal och rådgivning.

Svenska Miljöinstitutet har testat kriterier för bedömning av miljöpåverkan på produktionsplatsen och vid formulering. Om sådana kriterier användes för miljömärkning av receptbelagda läkemedel skulle patienter själva kunna välja att göra en insats för miljön. Rådgivning och förändrat köpbeteende är båda kraftfulla styrmedel.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är regeringen beredd att låta ta fram kriterier för miljöbedömning av läkemedel så att patienter i högre grad kan välja miljövänliga alternativ på apotek – receptfritt och inom utbytessystemet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1518 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/05071/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1518 av Lina Nordquist (L)
Kriterier för miljöbedömning av läkemedel

Lina Nordquist har frågat mig om regeringen är beredd att låta ta fram kriterier för miljöbedömning av läkemedel så att patienter i högre grad kan välja miljövänliga alternativ på apotek – receptfritt och inom utbytessystemet.

Regeringen har under många år arbetat aktivt för att minska spridningen av läkemedelsrester till miljön. Bland annat driver Sverige sedan länge på inom EU och internationellt för ökad miljöhänsyn i läkemedelslagstiftningen, i enlighet med etappmålet till miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Läkemedelslagstiftningen ställer krav på läkemedelsföretagen att dokumentera potentiella miljöeffekter från läkemedelsprodukter i samband med godkännandet av nya läkemedel. Detta betyder att miljödata rörande substanser finns för alla nya läkemedel som introducerats på den europeiska marknaden den senaste 10-årsperioden. I FASS finns information om läkemedlens miljöpåverkan tillgänglig.

Under de senaste åren har dessutom många åtgärder vidtagits för att minimera utsläppen av läkemedelsrester till miljön. Som exempel kan nämnas att Upphandlingsmyndigheten tagit fram miljökriterier för offentlig upphandling av läkemedel och att regeringen avsatt medel till avancerad rening av avloppsvatten för att minimera utsläpp av läkemedelsrester.

Regeringen har även givit Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedel i miljön. Kunskapscentrumet ska bidra till att samla svenska aktörer och utgöra en plattform för dialog och samarbete. Kunskapscentrumet arbetar bland annat med att öka och sprida kunskapen om miljökriterier för läkemedelssubstanser genom att lyfta goda exempel och utbyta erfarenheter mellan olika regioner, organisationer, forskare och myn-digheter.

Jag och regeringen följer med intresse det pågående arbetet med miljökrite-rier för läkemedel.

Stockholm den 17 juni 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.