Kultur som hälsofrämjande faktor

Skriftlig fråga 2007/08:193 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-31
Anmäld
2007-10-31
Besvarad
2007-11-06
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 oktober

Fråga

2007/08:193 Kultur som hälsofrämjande faktor

av Lars-Ivar Ericson (c)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

När det gäller att få en bättre folkhälsa så finns det många hälsobefrämjande faktorer som bör lyftas fram. En sådan är kulturen. Människor i olika åldrar mår bra av att ta del av eller utöva kultur. Kulturen kan spela en stor roll i kampen mot ohälsotalet och även användas vid rehabilitering av långtidssjuka samt inom äldrevården. Att öka den kulturella delaktigheten känns därför som en angelägen uppgift för de instanser som arbetar med sociala och kulturella frågor.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att lyfta fram kulturen som hälsofrämjande faktor?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:193 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 6 november

Svar på fråga

2007/08:193 Kultur som hälsofrämjande faktor

Statsrådet Maria Larsson

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att lyfta fram kulturen som en hälsofrämjande faktor.

Jag instämmer med Lars-Ivar Ericson i det att kultur kan vara en hälsofrämjande faktor. Goda kulturupplevelser gör tillvaron djupare, rikare och mer meningsfull. Kulturupplevelser är viktiga för barn och unga, eftersom kultur kan bidra till att utveckla deras förmåga att uppleva, förstå, avläsa och uttrycka känslor. Forskning om den kognitiva och känslomässiga utvecklingen hos barn och ungdomar visar att kulturell stimulans ger positiva resultat. Det oförutsägbara, lust, äventyr och lek är ett nödvändigt bränsle för lärandet.

Mitt ansvar som äldre- och folkhälsominister är att påverka arbetet inom alla berörda politikområden så att det bidrar till att utveckla de samhälleliga förutsättningarna för en god hälsoutveckling. Detta sker genom en aktiv dialog inom Regeringskansliet med myndigheterna och med landsting och kommuner. 

Tidigare under året publicerade jag tillsammans med min kollega, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, en artikel i Göteborgs-Posten där vi underströk kulturens betydelse för hälsan. Kulturministern har också tillsatt en kommitté som ska analysera kulturpolitiken, dess inriktning och arbetsformer. Kommittén ska som en del i detta arbete särskilt uppmärksamma sambanden mellan kultur och folkhälsa. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.