Kulturarbetares tjänsteställe

Skriftlig fråga 2006/07:788 av Löfgren, Ulla (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-02
Anmäld
2007-03-02
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga

2006/07:788 Kulturarbetares tjänsteställe

av Ulla Löfgren (m)

till finansminister Anders Borg (m)

År 2005 råkade kulturinstitutionerna i landsorten ut för ett dråpslag när hovrätten i en dom fastställde att frilansande konstnärer inte har rätt att betrakta bostaden som tjänsteställe i samband med kostnadsersättningar. Eftersom de flesta frilansande konstnärer bor i Stockholm, det största arbetsutbudet finns ju där, är detta ett problem som i högre utsträckning drabbar landsorten. Enbart för Norrlandsoperan i Umeå innebär det en årlig kostnadsökning på ca 1 miljon per år sedan 2005 då domen fastställdes. Förhållandet syns, enligt min mening, ganska orättvist och ologiskt. För bygg- och anläggningsarbetare, nämndemän, jurymän, reservofficerare och riksdagsledamöter räknas bostaden som tjänsteställe. Skillnaden är att en frilansande konstnär inte har en uppdragsgivare som sänder ut dem utan i stället en uppdragsgivare som kallar till sig dem. Skillnaden mot förhållandena för riksdagsledamöter är hårfin. Därför anser jag att en enkel lagändring borde återställa förhållandena för kulturarbetare till det som rådde före 2005.

Vad avser finansminister att vidta för åtgärder för att jämställa frilansande konstnärer med riksdagsledamöter eller byggnadsarbetare i skattehänseende?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:788 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:788 Kulturarbetares tjänsteställe

Finansminister Anders Borg

Ulla Löfgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att jämställa frilansande konstnärer med riksdagsledamöter eller byggnadsarbetare i skattehänseende.

Vid inkomstbeskattningen är kostnader som är föranledda av tjänsten, exempelvis ökade levnadskostnader vid tjänsteresor, avdragsgilla medan privata levnadskostnader i princip inte får dras av. För att upprätthålla avdragsförbudet för privata levnadskostnader finns regler om när en skattskyldig är på tjänsteresa. Till hjälp för att avgöra om en arbetstagare är på tjänsteresa finns vidare bestämmelser om tjänsteställe. Tjänstestället är den plats där arbetstagaren utför huvuddelen av sitt arbete. Om arbetet utförs på en annan plats än vid tjänstestället är det vanligtvis fråga om en tjänsteresa.

För vissa grupper har det dock funnits ett behov av att uttryckligen ange vad som ska utgöra tjänstestället. Detta gäller bland annat vissa arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen, reservofficerare, nämndemän och jurymän samt riksdagsledamöter där det särskilt anges att bostaden ska anses som tjänsteställe. För frilansande konstnärer finns det däremot inga, och har inte heller funnits, några särskilda skatteregler. Någon förändring av reglerna har således inte skett utan nuvarande regler gällde även före 2005.

Skattereglerna bör så långt som möjligt vara utformade så att undantag för olika grupper undviks. Till Regeringskansliet har inkommit ett par ärenden med frågor liknande den nu aktuella. Beredningen av dessa ärenden är ännu inte avslutad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.