Kunskap i svenska på förskolor

Skriftlig fråga 2020/21:650 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-23
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Hälften av alla sexåringar på grundskolorna i Rinkeby, Kista och Tensta i nordvästra Stockholm kan inte tala svenska tillräckligt bra och riskerar därför att inte klara av de uppsatta kunskapsmålen. På Askebyskolan i Rinkeby nådde 70 procent av sexåringarna inte upp till den nivå i svenska som de förväntades ha vid skolstart hösten 2019.

Det vore illa nog om detta enbart gällde nyanlända elever som av förklarliga skäl har en uppförsbacke, men så är naturligtvis inte fallet. Även barn födda i Sverige saknar tillräckliga kunskaper i svenska av den anledningen att de inte kommer i kontakt med svenska på ett naturligt sätt. Många barn som bor i invandrartäta områden går över huvud taget inte i förskolan.

Det är ingen hemlighet att ju tidigare man börjar lära sig språk, desto bättre. Särskilt för småbarn med ett annat modersmål än svenska är förskolan därför oerhört viktig, ibland helt avgörande, för att de över huvud taget ska få en god möjlighet att lära sig svenska.

Att barnen går i förskola är dessvärre inte en garanti för att de lär sig svenska i dag. Antalet barn med svenska som modersmål har minskat drastiskt i en rad förskolor, och sorgligt nog finns det dessutom ett antal förskolor där inte ens personalen talar svenska (en utveckling som forskare varnade för redan för två år sedan).

Ett skräckexempel på hur långt det kan gå när andra språk än svenska talas av personalen är en förskola i undertecknads tidigare hemstad Norrköping. På den berörda förskolan hade till och med barn med svenska som modersmål börjat prata arabiska.

Enligt läroplanen har alla barn rätt att utveckla sitt modersmål. Frågan är dock hur denna del av läroplanen kan vara så viktig att majoritetsspråket svenskan i flera fall får stå åt sidan eller rent av ignoreras. Det är naturligtvis positivt för barn att behärska flera språk, men svenskan borde av förklarliga skäl ha en mer utpräglad särställning i förskolan – det är nämligen det viktigaste språket vi har i Sverige och utan svenskan riskerar barnen ha oerhört svårt att lära sig andra ämnen i skolan. Att lärare i så kallade utsatta områden har goda kunskaper i svenska kanske är extra viktigt, om samhället någonsin ska lyckas övervinna den omfattande segregationen som bara ökat i takt med såväl Stefan Löfvens som alliansregeringens urspårade migrations- och integrationspolitik.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att tillförsäkra att förskolepersonal har tillräckligt goda kunskaper i svenska eller på annat sätt säkerställa att utbildning i svenska språket alltid går före eventuell modersmålsundervisning på förskolorna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:650 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:650 av Markus Wiechel (SD)
Kunskap i svenska på förskolor

Markus Wiechel har frågat mig om vi kan förvänta oss att jag agerar för att tillförsäkra att förskolepersonal har tillräckligt goda kunskaper i svenska eller på annat sätt säkerställa att utbildning i svenska språket alltid går före eventuell modersmålsundervisning på förskolorna.

Utbildningen inom skolväsendet ska främja alla barns utveckling och lärande och vara likvärdig inom varje skolform oavsett var i landet den anordnas. Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Språklagen (2009:600) slår fast att svenska är huvudspråket i Sverige. Av skollagen (2010:800) framgår att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Var och en som är bosatt i Sverige ska därmed ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska. Därutöver ska den som har ett annat modersmål än svenska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål. För att medverka till att barn utvecklar svenska språket krävs givetvis att det finns personal som behärskar svenska. Svenska språkets ställning i förskolan har ytterligare förstärkts i läroplanen för förskolan (SKOLFS 2018:50) som trädde i kraft i juli 2019. Enligt denna läroplan ska förskolan lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling i svenska.

Enligt skollagen är det förskollärare som ansvarar för undervisningen i förskolan. Förskollärare ska enligt läroplanen ansvara för att barnen stimuleras och utmanas i sin språk­ och kommunikationsutveckling. Förskollärarnas kompetens och särskilda ansvar är mycket viktigt för att garantera en likvärdig förskola av hög kvalitet. Utöver förskollärare får det i undervisningen finnas annan personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens utveckling och lärande främjas.

Ytterst är det huvudmannen som ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna i skollagen och läroplanen. Varje huvudman inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt följa upp och se till att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande författningar.

Regeringen har 2019 infört ett sökbart statsbidrag för bättre språkutveckling i förskolan. Bidraget kan bland annat användas till insatser som syftar till att öka deltagandet i förskolan, särskilt av barn som har ett annat dagligt umgängesspråk i hemmet än svenska. Det kan också användas till kompetensutveckling av förskolepersonal i språkutvecklande arbetssätt i svenska. Bidraget omfattar 125 miljoner kronor 2020 och föreslås i budgetpropositionen för 2021 utökas till 350 miljoner kronor.

Regeringen beslutade vidare i oktober 2019 att det skulle tillsättas en utredning om fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska (dir. 2019:71) med syfte att fler barn ska få möjlighet att delta i förskolans verksamhet och därmed stärka fler barns språkutveckling i svenska. Det gäller särskilt nyanlända barn, barn med annat modersmål än svenska och barn i socioekonomiskt utsatta grupper. I uppdraget har det också ingått att föreslå åtgärder för att se till att personalen i förskolan har adekvat kompetens för uppdraget med barnens språkutveckling. Utredningen överlämnade sitt betänkande Förskola för alla barn – för bättre språkutveckling i svenska (SOU 2020:67) till regeringen den 23 november 2020. Jag ser fram emot att få ta del av utredningens alla förslag och betänkandet ska nu beredas inom Regeringskansliet.

Alla barn, oavsett bakgrund, behöver utveckla sitt språk under förskoleåren för att vara väl rustade inför starten i förskoleklass och skola. Förskolan har särskilt stor betydelse för språkutvecklingen hos de barn som inte pratar svenska hemma med sina föräldrar. För att alla barn, bland annat barn med annat modersmål än svenska, ska få den utbildning de behöver och har rätt till kan det behövas fler kompetensutvecklingsinsatser för personalen.

Stockholm den 2 december 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.