Kvalitetsutvärderingssystem för högskolan

Skriftlig fråga 2009/10:644 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-15
Anmäld
2010-03-16
Besvarad
2010-03-24
Svar anmält
2010-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga

2009/10:644 Kvalitetsutvärderingssystem för högskolan

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Tobias Krantz (fp)

Efter den senaste tidens debatt om det nya kvalitetsutvärderingssystemet för universitet och högskolor vill jag fråga högskoleministern hur regeringen ser på universitetskanslerns bedömning att det är högst tveksamt om ett svenskt kvalitetsutvärderingssystem, som styrts i detalj av departementet på det här sättet, kommer att godkännas av ENQA (The European Association for Quality Assurance in Higher Education) eller EQR (European Quality Register).

Min fråga till statsrådet är på vilket sätt, enligt statsrådets bedömning, det skulle påverka både studenter och den svenska högskolans internationella konkurrenskraft om svensk universitetsutbildning inte utvärderades av en ackrediterad organisation.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:644 besvarad av Statsrådet Tobias Krantz

den 24 mars

Svar på fråga

2009/10:644 Kvalitetsutvärderingssystem för högskolan

Statsrådet Tobias Krantz

Mikael Damberg har frågat mig på vilket sätt det skulle påverka både studenter och den svenska högskolans internationella konkurrenskraft om svensk universitetsutbildning inte utvärderades av en ackrediterad organisation.

Mikael Damberg ställer sin fråga mot bakgrund av ett citat av universitetskanslern som uttrycker tveksamhet till att ett kvalitetsutvärderingssystem, om det styrs i detalj av departementet, kommer att godkännas av de europeiska kvalitetsorganen ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) eller EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education) som ackrediterar organ för kvalitetsutvärdering på nationell nivå.

Regeringens bedömning av hur ett framtida kvalitetsutvärderingssystem bör utformas presenterades i en proposition som överlämnades till riksdagen den 22 mars.

Den bedömning som regeringen har gjort beträffande det framtida kvalitetsutvärderingssystemet är att det ligger väl i linje med de internationella överenskommelser som finns på området, främst inom det så kallade Bolognasamarbetet. Huvudinriktningen inom det samarbetet är att lärosäten ska ta huvudansvaret för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring, vilket också är regeringens grundläggande synsätt vad gäller kvalitetsfrågorna i högre utbildning.

För bedömning av medlemskap i ENQA refereras bland annat till European Standards and Guidelines for Quality, som har utvecklats av ENQA i samverkan med andra partnerorganisationer i Bolognasamarbetet. Ministrarna inom Bolognasamarbetet har ställt sig bakom ENQA:s förslag om europeiska riktlinjer vid ett möte i Bergen 2005. I sin rapport inför det senaste ministermötet, den 11 och den 12 mars i år uttryckte ENQA stor respekt för en tillämpning av riktlinjerna med hänsyn till nationella system och lagstiftning. Under ministermötet betonades denna inställning ytterligare.

Jag bedömer att svensk högskolas internationella konkurrenskraft kommer att stärkas av det nya kvalitetsutvärderingssystemet och att detta inte bör lägga hinder i vägen för Högskoleverket att fortsatt vara medlem av ENQA och att söka registrering i EQAR.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.