Kvinnligt företagande

Skriftlig fråga 2017/18:380 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-01
Överlämnad
2017-12-04
Anmäld
2017-12-05
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Häromdagen kom den rödgröna regeringen, efter Finansinspektionens förslag, med en propå om ett förstärkt amorteringskrav som innebär att den som tecknar ett nytt bolån från den 1 mars 2018, och vars skuld är 4,5 gånger så hög som bruttoinkomsten, tvingas amortera minst 1 procent av skulden utöver det befintliga amorteringskravet.

Regeringens beslut kommer att få dramatiska konsekvenser och negativa inlåsningseffekter på svensk bostadsmarknad. Bostadsmarknaden riskerar att cementeras och bli mindre rörlig, och färre unga och barnfamiljer kommer ha möjlighet att flytta.

Amorteringsbeslutet slår även mot företagare, och inte minst mot kvinnor, som i starten av sin affärsrörelse ofta är beroende av att kunna ta lån på sina hus för att möjliggöra en finansiering av rörelsen. Nu stänger regeringen den möjligheten. I dag drivs vart fjärde företag i vårt land av en kvinna. Dessutom är var tredje nyföretagare kvinna – mellan 2007 och 2014 ökade andelen kvinnliga företagare med över tio procent.

Kvinnors företagande stärker Sverige. Om kvinnors företagande fortsätter att öka och blir lika vanligt som mäns företagande skulle detta innebära 75 000 nya företag och över 270 000 nya arbetstillfällen i Sverige. Det är både rimligt och önskvärt att andelen kvinnor som driver företag ökar. Det är en grund för fler jobb, ökad tillväxt och i förlängningen en god livsinkomst.

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Kommer ministern, mot bakgrund av det nya amorteringskravet, att vidta några kompensatoriska åtgärder för att underlätta kvinnligt företagande?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:380 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2017/18:380 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Kvinnligt företagande

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag, mot bakgrund av det nya amorteringskravet, kommer att vidta några kompensatoriska åtgärder för att underlätta kvinnligt företagande.

Regeringen har lämnat medgivande till att Finansinspektionen får besluta om ett förstärkt amorteringskrav. Syftet med detta är att motverka makroekonomiska risker från hushållens skuldsättning som har ökat i snabb takt i Sverige under flera års tid. Det förstärkta amorteringskravet föranleder inte regeringen att vidta kompensatoriska åtgärder. Det finns sannolikt inget som skulle skada svenska företag och hushåll så mycket som en ny finanskris.

Jag håller med om att kvinnors företagande är en mycket viktig fråga och det är därför glädjande att kvinnors entreprenörskap ökar i den senaste upplagan av Global Entrepreneurship Monitor. Regeringen är mån om att de offentliga företagsfrämjande resurserna ska vara tillgängliga för alla som vill starta företag. I linje med Tillväxtverkets strategi Öppna upp! Nationell strategi för ett företagsfrämjande på likvärdiga villkor 2015–2020 ska det företagsfrämjande systemet vara utrustat att möta företagare oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund, bransch eller var i landet företaget har sin bas. I budgetpropositionen för 2018 föreslår regeringen en särskild satsning på att främja företagande bland utrikes födda kvinnor.

Små och medelstora företags finansiering har stått högt på regeringens agenda under hela mandatperioden. Det är viktigt att företag har tillgång till adekvat finansiering och detta arbetar regeringen aktivt för att säkerställa. Regeringen har reformerat det statliga riskkapitalet och tagit initiativ till en bankdialog. Genom en rad initiativ har utlåningen från Almi Företagspartner AB kunnat öka kraftigt de senaste åren. 2015 lanserade Almi tillväxtlånet som syftar till att ge innovativa företag möjlighet att utveckla innovationer och affärsidéer som ger tillväxt och lönsamhet. I början av 2016 lanserade Almis dessutom ett mikrolån för företag med mindre kapitalbehov.

Regeringen är mån om att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Det gäller också näringspolitiken, inte minst eftersom kvinnors företagande också är en fråga om tillväxt. Det företagsfrämjande systemet ska vara utrustat att möta alla som vill starta eller utveckla sitt företag. Regeringen fortsätter att med en aktiv näringspolitik arbeta för att stärka och förbättra förutsättningarna för att starta och driva företag i Sverige. Det ska vara lätt att starta företag, att låta sitt företag växa och att exportera varor och tjänster.

Stockholm den 12 december 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.