kvinnor i vård

Skriftlig fråga 2001/02:1027 av Adolfsson, Berit (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-11
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga 2001/02:1027

av Berit Adolfsson (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om kvinnor i vård

Det står illa till med jämställdheten bland patienter!

Rapport efter rapport visar att kvinnor diskrimineras. Kvinnors symtom tas inte på allvar. Kvinnor får sämre vård och de erbjuds billigare läkemedel. Många läkemedel som erbjuds kvinnor är inte utforskade på kvinnor.

Kvinnor behandlas även annorlunda av försäkringskassan. Män får t.ex. oftare sina förslitningsskador klassificerade som arbetsskador med en hög ersättning från arbetsskadeförsäkringen, medan kvinnor ofta blir förtidspensionerade med en många gånger låg pension i botten.

Män har dessutom lättare att få rehabiliteringsinsatser och möter oftare förståelse för att insatserna tar tid. Både arbetsgivare och försäkringskassor vidimerar detta mönster. Inte helt förvånande lyssnar både män och kvinnor i vården mer respektfullt på sjuka män än på de kvinnor de behandlar och vårdar. Speciellt är det stora skillnader inom psykvården.

Vården måste utformas annorlunda för kvinnor. Vårdgivarna måste ha kunskaper om kvinnors och mäns olika kroppsbyggnad, sjukdomsbilder och behov. Kunskaper saknas, men tydligen också intresset för kvinnors vård och hälsa.

Min fråga till ministern är:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att kvinnor inte ska diskrimineras i vården?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1027 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2001/02:1027 om kvinnor i vård

Socialminister Lars Engqvist

Berit Adolfsson har frågat statsrådet Winberg vad hon avser att vidta för åtgärder för att kvinnor inte ska diskrimineras i vården. Eftersom hälso- och sjukvård faller inom Socialdepartementets ansvarsområde så besvarar jag frågan.

Jag vill börja med att säga att en jämställd vård naturligtvis är en självklarhet och en grundförutsättning i den svenska hälso- och sjukvården. Kvinnors och mäns behov är inte identiska utan skiljer sig åt avseende biologiska och psykologiska faktorer samt sociala och kulturella mönster. Kvinnor och män uppfattar till exempel sin diagnos på olika sätt, interagerar med läkare på olika sätt, följer ordinationer olika osv. Det är därför viktigt att uppmärksamma dessa skillnader i syfte att uppnå bästa möjliga individuella behandling. I Socialstyrelsens Hälso- och sjukvårdsrapport 2001 framgår bl.a. att kvinnor oftare söker läkarvård än män. Undersökningar visar också att det till kvinnor förskrivs mer läkemedel än till män.

Regeringen har på olika sätt uppmärksammat de problem som kan förekomma i vården, inte minst när det gäller bemötandet och behandlingen av kvinnor. Regeringen har bl.a. föreslagit ändringar i lagstiftningen som trädde i kraft i början av år 1999 och som syftar till att stärka patientens ställning samt öka patientinflytandet i vården. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att följa upp dessa ändringar och en viktig fråga i det arbetet är att se om kvinnliga patienters ställning i vården stärkts. Socialstyrelsen följer även kontinuerligt läkemedelsanvändningen och kommenterar denna ur ett könsperspektiv.

Socialdepartementet bedriver sedan hösten 1997 ett utvecklingsarbete kallat Genderprogram för social välfärd. Avsikten med projektet är att se till att myndigheter, kommittéer och departementets egna enheter arbetar för att uppmärksamma skillnader mellan kvinnor och män. Genderprogrammet har ett tydligt medborgarperspektiv och dess syfte är att höja kvaliteten och effektiviteten så att alla får en god vård och service oavsett kön.

Det är viktigt att det finns ett fortsatt och kontinuerligt arbete som garanterar att alla medborgare får vård på lika villkor. Regeringen har därför för avsikt att inom kort ge Socialstyrelsen i uppdrag att ytterligare analysera skillnader mellan mäns och kvinnors ställning i vården.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.