Kvinnors arbetsmiljö inom försvaret

Skriftlig fråga 2017/18:857 av Erik Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-27
Överlämnad
2018-02-27
Anmäld
2018-02-28
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Totalförsvarets forskningsinstitut har presenterat en rapport som visar att kvinnor inom Försvarsmakten kan drabbas av säkerhetsrisker till följd av den skyddsutrustning och materiel som används. Främst handlar det om den personliga utrustningen där rapporten pekar på att exempelvis hjälmar och kängor inte passar, men det rör sig även om annan materiel.

Utrustningen är i mångt och mycket anpassad efter en standardman (180 centimeter lång och med en vikt av 85 kilo). Bland annat är vapensystem utformade efter den här standarden, vilket genererar problem för alla som inte motsvarar dessa mått och främst då kvinnor.

Problematiken med utrustning som inte passar och som till följd av detta utgör en säkerhetsrisk har lyfts till Fortifikationsverket – tyvärr utan resultat. Med den återinförda värnplikten bör detta vara ett problem som adresseras snarast.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska säkerhetsrisken för försvarets kvinnor? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:857 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)




Svar på fråga 2017/18:844 av Lotta Olsson (M) Undermålig militär utrustning till kvinnor och 2017/18:857 av Erik Andersson (M) Kvinnors arbetsmiljö inom försvaret

Lotta Olsson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att det ska tas fram ny utrustning som passar kvinnor inom militären, och om inte, vad jag avser att göra åt problemet.

Erik Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska säkerhetsrisken för försvarets kvinnor?

Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Det är viktigt att kunna rekrytera fler kvinnor till det militära försvaret. Likaså att kvinnor har likvärdiga villkor för att verka och göra karriär inom Försvarsmakten. Regeringens beslut den 2 mars 2017 att åter aktivera skyldigheten att genomgå mönstring och att genomföra grundutbildning med värnplikt omfattar såväl kvinnor som män. Det medför ett ökat behov av att kunna utrusta alla soldater och sjömän, kvinnor och män, med ändamålsenlig och anpassad materiel. Det är kärnan i arbetet med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i materielförsörjningen.

Försvarsmakten och Försvarets materielverk har tagit fram särskilda handlingsplaner för hur myndigheternas kärnverksamheter ska utvecklas för att bli jämställda. Genom att ojämställdhet identifieras och åtgärdas ökar kvaliteten och träffsäkerheten i verksamheten. Regeringen har gett myndigheterna i uppdrag att genomföra respektive handlingsplan och följer upp arbetet i samband med årsredovisningarna och de årliga myndighetsdialogerna.

Med detta sagt vill jag slutligen lyfta fram några aktuella anskaffningar och aktiviteter.

Sommaren 2018 och med ytterligare leveranser 2019 får Försvarsmakten tillgång till nya underkläder i ett flertal olika modeller och storlekar anpassade för kvinnor. Denna anskaffning har gjorts med deltagande av olika förband och med stöd av NOAK, Nätverk för kvinnliga officerare och anställda kvinnor.

Under 2018 provar Arméns jägarbataljon ut ryggsäckar med ökad användbarhet för kvinnor.

Anskaffning av ny stridsväst pågår med planerade slutleveranser andra kvartalet 2019.

Inför den återaktiverade värnplikten genomförs försök med att antagna rekryter frivilligt anger ett flertal olika kroppsmått. Med denna information kan säkerställas att rätt storlekar finns vid de lokala förråden när utbildningen sedan startar.

Regeringen följer frågan och myndigheternas arbete för en jämställd materielförsörjning.

Stockholm den 7 mars 2018

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.