Till innehåll på sidan

Kvinnors betydelse för den demokratiska utvecklingen i Georgien

Skriftlig fråga 2008/09:289 av Wahlén, Gunilla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-21
Anmäld
2008-11-21
Besvarad
2008-11-26
Svar anmält
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2008/09:289 Kvinnors betydelse för den demokratiska utvecklingen i Georgien

av Gunilla Wahlén (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har ca 160 000 människor tvingats fly från sina hem på grund av konflikten i Georgien. En förutsättning för en utveckling av demokrati och varaktig fred i Georgien är kvinnors jämlika deltagande i processen. I dag finns det en stor oro bland internationella kvinnoorganisationer för att det bistånd på 400 miljoner kronor som regeringen avsatt till Georgiens återuppbyggnad inte kommer att stimulera den demokratiska utvecklingen. Risken för korruption är stor i ett samhälle som saknar stabila demokratiska strukturer. Det svenska biståndet bör därför inriktas på att stödja demokratiska reformer som stärker institutioner, rättssäkerhet, fria medier samt ett fritt civilt samhälle. För att bygga demokrati och en varaktig fred i Georgien måste diskrimineringen av kvinnor upphöra. Kvinnoorganisationerna har sedan konfliktutbrottet mobiliserat och utbildat kvinnor samt arbetat över gränserna för att hitta fredliga lösningar. Gamla patriarkala traditioner som tillåter barnäktenskap och som förhindrar kvinnor att ärva och äga egendom lever kvar. Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem och förekommer i nästan alla familjer.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera att det svenska biståndet kommer att stärka den demokratiska processen och säkerställa en ökad jämställdhet för kvinnor i Georgien?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:289 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 26 november

Svar på fråga

2008/09:289 Kvinnors betydelse för den demokratiska utvecklingen i Georgien

Statsrådet Gunilla Carlsson

Gunilla Wahlén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att det svenska biståndet kommer att stärka den demokratiska processen och säkerställa en ökad jämställdhet för kvinnor i Georgien.

Stöd till den demokratiska utvecklingen och jämställdhet har en framträdande roll inom det svenska biståndet till Georgien. Det övergripande målet för utvecklingssamarbetet med Georgien är stärkt demokrati och ökad respekt för mänskliga rättigheter, och hållbar ekonomisk utveckling. Sverige planerar att under perioden 2008–2010 bidra med totalt

400 miljoner kronor till Georgien. Med anledning av konflikten mellan Ryssland och Georgien ingår i detta belopp under 2008 humanitärt stöd till internflyktingar och bidrag till miljöinvesteringar på kommunal nivå.

Jämställdhet och kvinnors roll i utveckling är liksom demokrati och mänskliga rättigheter två av regeringens tre tematiska prioriteringar inom svenskt utvecklingssamarbete. Dessa får tydligt genomslag i det svenska biståndet till Georgien där Sverige tillhör de största givarna inom områdena. Sverige stöder genom Kvinna till Kvinna 17 kvinnoorganisationer i Georgien, och främjar genom UNDP arbetet med att öka kvinnors politiska deltagande i Georgien. Jämställdhet och mänskliga rättigheter prioriteras inom biståndsdialogen med georgiska regeringens företrädare och det civila samhället. Genderperspektivet finns med i planeringen av samtliga biståndsinsatser, till exempel återfinns många kvinnor bland de lantbrukare som får del av svenskt stöd till mejerisektorn.

I dagens postkonfliktsituation är det angeläget att uppmärksamma kvinnors roll som aktörer i försoningsprocesser, men även som en särskilt utsatt grupp. Regeringen fäster stor vikt vid implementeringen av FN:s säkerhetsrådsresolutioner 1325 och 1820.

Georgiens EU-närmande är viktig som drivkraft för reformer som stärker institutioner och bidrar till demokratisk konsolidering. Svenskt utvecklingssamarbete ska därför stödja genomförandet av den reformhandlingsplan som Georgien antagit inom ramen för EU:s grannskapspolitik. Sverige stöder även svenska enskilda organisationers arbete för demokratisk utveckling i Georgien, exempelvis FN-förbundet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.