Kvinnors ekonomiska oberoende

Skriftlig fråga 2019/20:939 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-02-11
Överlämnad
2020-02-12
Anmäld
2020-02-13
Sista svarsdatum
2020-02-19
Svarsdatum
2020-02-25
Besvarad
2020-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hundratusentals kvinnor lever under ett patriarkalt hedersförtryck. I Sverige har vi blivit bättre att diskutera den här sortens utsatthet, men fokus har ofta varit på unga skolflickor. De äldre kvinnorna har ofta glömts bort i debatten.

Kvinnors ekonomiska oberoende är en viktig förutsättning för att bekämpa hedersförtrycket. Tyvärr står många av de mest drabbade utanför arbetsmarknaden och är beroende av ekonomiskt bistånd från kommunen. En enkel åtgärd för att underlätta för dessa kvinnor vore att låta detta ekonomiska bistånd betalas ut separat till de makar eller sambor som lever tillsammans. Om familjens gemensamma pengar betalas ut till mannen ökar också kvinnans utsatthet.

År 2017 gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv samt att analysera kommunernas behov av stöd i arbetet med att utveckla arbetsmetoder och in-satser ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är självfallet viktigt för jämställdheten att kvinnor blir ekonomiskt oberoende i förhållande till mannen och bistånd.

I Socialstyrelsens redovisning av uppdraget framgick det bland annat att utbetalningar av ekonomiskt bistånd till par i endast 2,6 procent av fallen delades ut separat till kvinnan och mannen. 53 procent av de kommuner och stadsdelsnämnder som besvarade Socialstyrelsens enkät uppgav att det inte fanns något sätt att sköta dessa utbetalningar som var vanligare än något annat. Från Socialstyrelsens undersökning framgick det också att man ute i kommunerna och nämnderna efterfrågade gemensamma riktlinjer för hur utbetalningarna skulle göras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer regeringen att ta fram nationella riktlinjer som ålägger kommuner och nämnder att betala ut ekonomiskt bistånd separat till män och kvinnor som lever i en parrelation?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:939 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

00715/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:939 av Amineh Kakabaveh (-)
Kvinnors ekonomiska oberoende

Amineh Kakabaveh har frågat mig om regeringen kommer att ta fram nationella riktlinjer som ålägger kommuner och nämnder att betala ut ekonomiskt bistånd separat till män och kvinnor som lever i en parrelation.

Jag håller med Amineh Kakabaveh om att ekonomiskt oberoende är en viktig förutsättning för att bekämpa hedersförtrycket. Regeringen anser att både kvinnor och män ska mötas av samma förväntningar från samhällets sida och ges rätt förutsättningar för att försörja sig själva. Åtgärder för att stärka kvinnors möjlighet till arbete och därmed egen försörjning är en viktig fråga för regeringen.

Det ekonomiska biståndet utgör det yttersta skyddsnätet i trygghetssystemet och är ett komplement när samhällets generella system är otillräckliga. Det ekonomiska biståndet är den enda delen av de socialpolitiska stöden som baseras på hela hushållets inkomster och försörjningsbörda. Gifta makar har ansvar för att försörja varandra och inom försörjningsstödet gäller samma princip för sammanboende.

Av Socialstyrelsens kartläggning av jämställdhetsperspektivet inom ekonomiskt bistånd framgår att kommunerna ofta föredrar en dialog med paret i hushållet och möjlighet för dem att själva välja mellan olika utbetalningsalternativ. Socialstyrelsen menar att socialsekreteraren behöver vara uppmärksam på om det finns indikation på att pengarna inte går till hyra och mat till familjen eller om någon av parterna inte har insyn i ekonomin och tillgång till pengarna. I dessa fall kan utbetalningen behöva styras av socialtjänsten. Det är då möjligt att dela utbetalningen av försörjningsstöd till båda parter i ett hushåll, eller till exempel att betala ut försörjningsstödet enbart till kvinnan.

Det kan finnas både fördelar och nackdelar med att införa en generell regel som ålägger kommuner att betala ut bistånd separat till mannen och kvinnan. Enligt Socialstyrelsen saknas emellertid tillräcklig kunskap om och på vilket sätt de uppdelade utbetalningarna bidrar till ökad jämställdhet eller vilka andra konsekvenser det i övrigt kan medföra för hushållet eller för verksamheten ekonomiskt bistånd. Socialstyrelsens bedömning är därför att det inte är aktuellt att i dagsläget utforma en nationell vägledning i frågan. Socialstyrelsen har däremot som ett led i jämställdhetsuppdraget utvecklat ett tema om jämställdhet på Kunskapsguiden.se där bland annat frågor som rör utbetalningar av ekonomiskt bistånd och ekonomiskt våld tas upp.

Stockholm den 25 februari 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.