Kvinnors otrygghet i Halland

Skriftlig fråga 2005/06:2057 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-25
Besvarad
2006-09-07
Besvarad
2006-09-08
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga 2005/06:2057 av Henrik von Sydow (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Kvinnors otrygghet i Halland

Alltför många hallänningar känner oro för att gå ut på kvällarna. TV 4 redogör den 24 augusti för en undersökning av Novus Opinion som visar att 49 % av de tillfrågade hallänningarna känner sig trygga på kvällarna. Halland är enligt undersökningen en del av Sverige där rädslan för att gå ut på kvällarna breder ut sig allra mest.

Undersökningen visar också att det är fler kvinnor än män som är otrygga. Ju yngre man är, desto större oro för att gå ut på kvällen. Jag beklagar, men dessvärre så överraskar inte undersökningen. Vi vet att många kvinnor är drabbade av våldsbrott i vår del av landet. Anmälan om misshandel mot kvinnor ökade enligt uppgifter från Brå med 5 % mellan 2004 och 2005 och våldtäkter ökade med 34 %. Vi har under året sett tecken på att rättsväsendets möjligheter att säkra tryggheten i de halländska städerna är otillräckliga.

Den socialdemokratiska regeringen måste förmå att prioritera. Det är viktigt att rusta rättsamhället med satsningar på att bekämpa brottsligheten och öka människor trygghet. Allians för Sverige föreslår fler poliser för att öka tryggheten i halländska städer och på landsbygden. Allians för Sverige föreslår också att det snabbt upprättas en handlingsplan för att bekämpa våld mot kvinnor. Det är särskilt angeläget mot bakgrund att så många kvinnor i Halland känner oro för att gå ut på kvällarna och att våldet mot kvinnor ökar.

Avser Thomas Bodström att ta initiativ till en särskild nationell handlingsplan mot kvinnovåld?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2057 besvarad av

den 7 september

Svar på frågorna 2005/06:2057 om kvinnors otrygghet i Halland och 2083 om agerande mot kvinnovåld

Justitieminister Thomas Bodström

Henrik von Sydow har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en särskild nationell handlingsplan mot kvinnovåld. Göran Lindblad har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att våldet mot kvinnor ska minska och hårdare straff ska kunna utdömas. Jag har valt att svara på frågorna samtidigt.

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det arbetet bedrivs bland annat genom ny och förbättrad lagstiftning och genom satsningar på myndigheternas arbete.

Sverige har förmodligen världens kraftfullaste lagstiftning när det avser mäns våld mot kvinnor. De reformer som genomförts sedan slutet av 1990-talet är unika genom till exempel införandet av lagstiftningen om grov kvinnofridskränkning, utökade möjligheter till besöksförbud och målsägandebiträde. Straffbestämmelsen om grov kvinnofridskränkning har under senare år kommit att tillämpas i allt större utsträckning och inom Justitiedepartementet förbereds för närvarande ett uppdrag att utvärdera dess tillämpning.

Regeringen har också varit tydlig i sin styrning av rättsväsendets myndigheter med att arbetet att bekämpa mäns våld mot kvinnor ska vara en högt prioriterad fråga. Vi har dessutom gjort stora ekonomiska satsningar på polisen och ökat antalet poliser i landet med ca 1 500 poliser sedan år 2000. Satsningen på polisen möjliggör att förebyggandet och bekämpandet av mäns våld mot kvinnor ytterligare kan förbättras och effektiviseras.

Trots dessa åtgärder finns det fortfarande människor som är hotade och förföljda. Många av dessa är kvinnor. Därför har regeringen nyligen initierat att en utredare ska se över hur skyddet för personer som utsätts för hot och förföljelse fungerar och föreslå förbättringar. I uppdraget ingår till exempel att se över hur lagen om besöksförbud tillämpas och att lämna förslag till en förbättrad användning av besöksförbud. En viktig fråga för utredaren är att föreslå åtgärder som kan leda till att antalet överträdelser av besöksförbud minskar. Att kontrollera besöksförbud med elektronisk övervakning är en sådan åtgärd. Uppdraget redovisas senast den 30 september 2008.

Regeringen har prioriterat och tagit initiativ till en rad åtgärder för att öka kvinnors trygghet. Det visar inte minst regeringens ekonomiska satsning på drygt 100 miljoner kronor från 2006 till kvinnojourer, brottsofferjourer och ombildandet av Rikskvinnocentrum till ett nationellt kunskapscentrum. Vi är dock inte på något sätt nöjda, utan detta arbete ska fortsätta med oförminskad kraft. Regeringens avsikt är att under nästa mandatperiod återkomma med förslag och åtgärder som ytterligare förstärker skyddet för hotade kvinnor både i Halland och i övriga delar av Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.