Kycklingindustrin och djurvälfärden

Skriftlig fråga 2023/24:207 av Kajsa Fredholm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-02
Överlämnad
2023-11-02
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Än en gång har allvarliga missförhållanden dokumenterats inom den svenska kycklingindustrin. Uppdrag gransknings reportage Kycklingens pris på SVT Play den 1 november 2023 belyser förhållanden inom aveln i svensk kycklingindustri. I reportaget framgår att i ett multinationellt företag, trots tidigare påpekade brister från länsstyrelsen i Skåne, snurras och stampas djur ihjäl som är vid medvetande. Filmer visar även hur svårt sargade djur äter varandra levande.

Vänsterpartiet anser att de rådande förhållandena i svensk kycklingindustri måste åtgärdas. Brister i djurvälfärden har uppmärksammats i otaliga reportage och problemet är strukturellt. Det räcker inte att ansvariga chefer avgår. Vänsterpartiet har föreslagit ökat anslag med 100 miljoner kronor nästa år för att utöka länsstyrelsernas djurskyddskontroller. Det är ett steg i rätt riktning för att stärka djurvälfärden inom kycklingindustrin, men det är inte tillräckligt. Det behövs även åtgärder som stärkta krav på att kycklingarna ska ha tillgång till större yta, förbud mot turbokycklingar, förbättrade bedövningsmetoder och förbättrade möjligheter till naturligt beteende och utevistelse.

Vänsterpartiet anser att det är hög tid att Sverige nu tar steg för stärkt djurvälfärd och minskad industriell kycklingproduktion.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Avser ministern att vidta åtgärder, och i så fall vilka, med anledning av de brister som uppmärksammats i djurvälfärden inom kycklingindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:207 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/03 517 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:207 av Kajsa Fredholm (V)
Kycklingindustrin och djurvälfärden

Kajsa Fredholm har frågat om jag avser att vidta åtgärder, och i så fall vilka åtgärder, med anledning av de brister som uppmärksammats i djurvälfärden inom kycklingindustrin.

Låt mig först konstatera att det är upprörande att se djur som far illa. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Vi har en stark djurskyddslagstiftning i Sverige och det är den enskilda djurhållaren som är ytterst ansvarig för att den lagstiftningen följs och att åtgärder vidtas för att komma till rätta med eventuella brister. Sjuka eller skadade djur ska tas omhand så fort som möjligt och ges vård eller avlivas på ett tillåtet sätt.

Slaktkycklingaveln är en internationell företeelse som ser likartad ut på många håll i världen och där avelsurvalet inte görs i Sverige. Att merparten av världens slaktkycklingavel sker i Europa gör det än mer angeläget att få till stånd en förändring på EU-nivå. Regeringen verkar därför för att stärka EU:s djurskyddslagstiftning i samband med den översyn som just nu pågår. Från svensk sida har vi tidigt i den processen spelat in till kommissionen att det är viktigt att stärka välfärden för slaktkycklingar och att det behöver tas fram specifik lagstiftning för just föräldradjur, vilket saknas idag på EU-nivå. En av de åtgärder som regeringen har framhållit är vikten av att både djurvälfärd och djurhälsa beaktas vid avel så att det inte blir ett allt för ensidigt fokus på produktionsegenskaper såsom tillväxt.

Regeringen vill även se ett förbud mot stympningar som näbbtrimning och kamklippning, likt det förbud som finns i Sverige i dag. Detta är något som även Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) lyfter i sitt senaste vetenskapliga yttrande om slaktkycklingar till kommissionen.

Jag har ganska nyligen i ett brev till kommissionen framfört vikten av en revidering av EU:s djurskyddslagstiftning och att förslag på detta område presenteras inom utsatt tidsplan. En ambitiös djurskyddslagstiftning inom EU kommer att vara ett viktigt steg för att skapa ett hållbart livsmedelssystem med hög djurvälfärd, minskad antibiotikaanvändning och hög livsmedelsäkerhet.

Jag kan inte utesluta att åtgärder kan behöva övervägas från politiskt håll för att trygga djurens välfärd och tillse att djurhälsa beaktas vid aveln. Jag kommer redan denna vecka att träffa branchorganisationen Svensk Fågel och det i media utpekade företaget för att höra hur de ser på situationen och vägen framåt.

Stockholm den 8 november 2023


Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.