Lagen om eget boende

Skriftlig fråga 2020/21:5 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-08
Överlämnad
2020-09-09
Anmäld
2020-09-10
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under alltför många år har Sverige tagit emot fler invandrare än vad samhället har klarat av. Olika bostadsområden har blivit alltmer segregerade, vilket är ett av de tydligaste bevisen för att det har gått för långt. Det handlar bland annat om vissa bostadsområden som har en befolkningsstruktur som skapar såväl ekonomiska som sociala problem.

När nyanlända invandrare koncentreras till vissa särskilda områden kan segregationen öka, utanförskapet förstärkas och trångboddheten bli allt värre. Detta är början på en ond cirkel som i slutändan skapar ytterligare problem i form av svag sysselsättning, högt bidragsberoende, bristande utbildning, ökad otrygghet, högre kriminalitet och så vidare. Kontentan av detta är kort sagt att en alltför stor invandring till Sverige är ohållbar, och segregerade bostadsområden gör befintliga problem ännu värre.

Det är en rättighet för alla i Sverige att få bosätta sig var man vill. Denna rättighet kan dock ställa orimligt höga krav på vissa kommuner, inte minst då såväl allmän kommunal service som det privata näringslivet måste anpassa sig till kommun­invånarna. I dag finns ingen möjlighet ens för redan hårt ansatta kommuner att undantas från lagen om eget boende (EBO), som infördes i Sverige 1994. Redan hårt ansatta kommuner bör få de förutsättningar de behöver för att erbjuda kommuninvånarna den service de har rätt till utan försämrad kvalitet. I höstas ändrades lagen senast, då regeringen och samarbetspartierna önskade se att de som nyttjar möjligheten till att söka eget boende väljer områden där integrationen anses kunna fungera bättre.

De åtgärder som vidtagits räcker inte. Mot bakgrund av att såväl regeringspartiet Socialdemokraterna som det i dag största oppositionspartiet, Moderaterna, plötsligt står bakom Sverigedemokraternas önskan om att skrota den så kallade EBO-lagen kan man fråga sig varför den fortfarande finns kvar.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson önskas därför svara på följande fråga:

 

Varför har inte ministern tagit initiativ till att helt skrota den så kallade EBO-lagen, och kan detta bli aktuellt för regeringen under mandatperioden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:5 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

03227/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:5 av Markus Wiechel (SD)
Lagen om eget boende

Markus Wiechel har frågat mig om varför jag som minister inte har tagit initiativ till att helt skrota den så kallade EBO-lagen och om detta kan bli aktuellt för regeringen under mandatperioden.

De nya reglerna om eget boende för asylsökande trädde i kraft den 1 januari 2020 och började tillämpas fullt ut vid halvårsskiftet. Reglerna innebär att en asylsökande som flyttar till och bor i eget boende i vissa områden med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte ska ha rätt till dagersättning. Syftet med de nya reglerna är att minska koncentrationen av asylsökande i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar och att asylsökande i högre utsträckning ska bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande.

Nya förändringar av detta regelverket gjordes även i augusti i år för att förhindra att kommuner undantar områden där det står klart att områdets sociala och ekonomiska förhållanden inte motiverar ett sådant undantagande.

Regeringen har också gett Migrationsverket i uppdrag att vidta ändamålsenliga åtgärder för att kontrollera att det nya regelverket följs. Myndigheten ska bl.a. löpande säkerställa att regelverket efterlevs genom att förstärka kontrollerna av var de asylsökande bor. Det ska inte vara möjligt att skriva sig på en postbox och om någon skriver sig på en felaktig adress för att få dagersättning så kan det utgöra ett bidragsbrott. Kontrollerna av att reglerna efterlevs kommer därmed att skärpas. Migrationsverket ska även redovisa identifierade behov av ytterligare ändamålsenliga åtgärder i syfte att säkerställa reformen. Detta uppdrag ska redovisas till regeringen den 31 december i år.

Regeringen och riksdagen har alltså alldeles nyligen tagit ställning till hur ebo-regelverket ska utformas. Jag avser därför inte vidta några ytterligare åtgärder i denna fråga i nuläget.

Stockholm den 16 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.