Lagen om likabehandling

Skriftlig fråga 2007/08:375 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2007-11-30
Inlämnad
2007-11-30
Svar anmält
2007-12-05
Besvarad
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2007/08:375 Lagen om likabehandling

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har genomfört en undersökning bland studenter om de känner till lagen om likabehandling av studenter och om de känt sig illa behandlade under sin utbildning.

Det visade sig att många studenter inte känner till lagen som har funnits sedan 2002.

Det är viktigt att studenter känner till sina rättigheter och det måste gå ut ordentlig information om lagen från universitet och högskolor. Lärosätena måste göra en kraftsamling och förbättra sitt arbete mot diskriminering. Lärosätena måste få tydliga signaler om vikten av att upprätthålla lagen mot diskriminering av studenter.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att göra för att upprätthålla lagen om likabehandling av studenter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:375 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 5 december

Svar på fråga

2007/08:375 Lagen om likabehandling

Statsrådet Lars Leijonborg

Mikael Damberg har frågat mig vad jag avser att göra för att upprätthålla lagen om likabehandling av studenter i högskolan.

Genom lagen om likabehandling av studenter i högskolan har lärosätena ett tydligt ansvar att främja lika rättigheter för studenter och sökande till högskolan samt att motverka diskriminering. De fyra diskrimineringsombudsmännen utövar tillsyn över lagen och kontrollerar att den efterlevs.

En effektiv lagstiftning är ett centralt verktyg för att bekämpa diskriminering. I den nuvarande lagstiftningen mot diskriminering utgör likabehandlingslagen en av sju olika lagar som förbjuder diskriminering på olika grunder och inom olika samhällsområden. Detta medför ett splittrat och oöverskådligt regelverk, som försvårar medborgarnas möjligheter att hitta och använda bestämmelserna. 

I Regeringskansliet bereds just nu förslag till en ny diskrimineringslagstiftning tillsammans med förslag till en ny lag om  diskrimineringsombudsmännen. Syftet är att ersätta de sju nuvarande civilrättsliga diskrimineringslagarna, däribland lagen om likabehandling av studenter i högskolan, med en sammanhållen diskrimineringslagstiftning. Dessutom föreslås de fyra diskrimineringsombudsmännen slås samman till en myndighet.

Genom att samla alla diskrimineringsförbud – oavsett diskrimineringsgrund och samhällsområde – i en gemensam lag kommer lagstiftningen att bli ett tydligare och effektivare redskap mot diskriminering. Därutöver underlättas tillsynen när reglerna förenklas och när en enda myndighet får tillsyn över samtliga diskrimineringsgrunder. Detta kommer enligt min uppfattning att göra det lättare för lärosätena att informera om lagen till studenter och anställda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.