Lagen om särskild utlänningskontroll

Skriftlig fråga 2021/22:1147 av Adam Marttinen (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-23
Överlämnad
2022-02-24
Anmäld
2022-02-25
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten om att flera personer häktats för allvarlig brottslighet som grovt rån och utpressning. Flera av dessa personer är kopplade till den våldsbejakande islamistiska miljön, och åtminstone en av dem är utländsk medborgare som skulle ha utvisats med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll. Personen anses alltså utgöra ett hot mot rikets säkerhet, men genom verkställighetshinder av utvisning befinner sig personen på fri fot i Sverige och kan både bryta mot befintliga restriktioner som omfattas av LSU och begå allvarlig brottslighet.

Sverigedemokraterna menar att kommittédirektiven till den befintliga utredningen om utlänningsärenden med säkerhetsaspekter varit alltför snäv och inte i tillräcklig utsträckning kan resultera i ett skydd som hindrar dessa utlänningar från att begå allvarlig brottslighet i Sverige. Vi har riktat tillkännagivanden till regeringen både 2020 och 2021 om ytterligare tilläggsdirektiv som tar ett bredare grepp för att kunna skydda samhället från personer som anses utgöra ett säkerhetshot.

Trots upprepade tillkännagivanden 2020 och 2021 kom aldrig några tilläggsdirektiv.

Den 23 februari 2022 riktade riksdagen åter ett nytt tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en ny utredning som beaktar tidigare tillkännagivandens intention i en helt ny utredning.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att nuvarande utredning kan resultera i ett fullgott skydd mot personer som utgör ett hot mot rikets säkerhet, eller avser ministern och regeringen att hörsamma riksdagens tillkännagivande och utreda ytterligare åtgärder för att kunna skydda samhället från utlänningar som utgör ett hot mot rikets säkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1147 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00707 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 1147 av Adam Marttinen (SD)
Lagen om särskild utlänningskontroll

Adam Marttinen har frågat mig om jag anser att de förslag som Utredningen om utlänningsärenden med säkerhetsaspekter har lämnat kan resultera i ett fullgott skydd mot personer som utgör ett hot mot rikets säkerhet, eller om jag avser att hörsamma riksdagens tillkännagivande och utreda ytterligare åtgärder för att kunna skydda samhället från utlänningar som utgör ett sådant hot.

Lagen om särskild utlänningskontroll, ofta kallad LSU, är ett värdefullt verktyg för att hantera utlänningar som bedöms utgöra säkerhetshot mot Sverige. På uppdrag av regeringen har en utredning gjort den största översynen inom det här området på trettio år. Syftet har varit att skapa en ändamålsenlig, effektiv och överskådlig reglering som samtidigt är förenlig med ett väl fungerande skydd för grundläggande fri- och rättigheter. Det är viktigt att komma ihåg att Sverige är en rättsstat även i kampen mot terrorism och andra antidemokratiska krafter. En ny reglering på området kan därför inte vara mer långtgående än vad rättsstatliga principer och Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter medger.

Regeringen har den 24 februari 2022 beslutat om en proposition med förslag att en ny lag ska införas, lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar, som ska ersätta lagen om särskild utlänningskontroll. Den nya lagen innehåller flera viktiga förändringar. Bland annat innebär lagen utvidgade möjligheter att utvisa utlänningar som utgör kvalificerade hot mot Sveriges säkerhet, och att hålla dessa personer i förvar. Utöver de tvångsmedel som Säkerhetspolisen redan i dag har tillgång till, kommer myndigheten enligt den nya lagen ha möjlighet att få tillstånd till hemlig kameraövervakning. Säkerhetspolisen ges också rätt att undersöka och kopiera innehållet i elektronisk kommunikationsutrustning som påträffas. Dessa verktyg kommer ge Säkerhetspolisen en betydligt bättre kontroll över dessa utlänningar. Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

De lagändring som regeringen föreslår är i linje med vad Säkerhetspolisen har efterfrågat kring hur dessa individer ska hanteras. Det är av stor vikt att lagändringarna kommer på plats. Regeringen följer fortsatt frågan.

Stockholm den 2 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.