Läget i Darfur

Skriftlig fråga 2005/06:1611 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-15
Anmäld
2006-05-15
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2005/06:1611 av Joe Frans (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Läget i Darfur

Läget i Darfur är ytterst allvarligt. Efter mer än två års fredsförhandlingar om Darfur undertecknades den 5 maj ett fredsavtal mellan Sudans regering och en av grenarna i SLM (Sudan Liberation Movement), en av de viktigaste rebellgrupperna i Darfur. Samtidigt är risken för bakslag och fortsatt konflikt överhängande.

Fredsavtalet utgör ett genombrott och är ett viktigt framsteg mot ökad säkerhet för befolkningen i Darfur. Fredsavtalet innebär att ett FN-övertagande i Darfur är möjligt.

Det är viktigt att FN-trupper finns på plats snarast möjligt.

Jag vill fråga statsrådet när en sådan FN-styrka kan finnas på plats och om han avser att verka för att Sverige bidrar till detta.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1611 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1611 om läget i Darfur

Utrikesminister Jan Eliasson

Joe Frans har frågat mig när en FN-styrka kan finnas på plats i Darfur och hur Sverige avser att bidra till styrkan.

Fredsavtalet, som undertecknades den 5 maj mellan Sudans regering och delar av rebellrörelserna i Darfur, var ett viktigt genombrott i ansträngningarna för en fredlig lösning på konflikten. Sverige har bidragit till fredsförhandlingarna med en erfaren svensk diplomat på plats i Abuja.

Riskerna för bakslag i fredsprocessen förblir dock stora och det internationella samfundet måste öka ansträngningarna för att förmå de övriga rebellgrupperna att ansluta sig till fredsavtalet.

Den afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd har beslutat att insatsen i Darfur, AU Mission in Sudan (Amis), ska fortsätta åtminstone fram till den 30 september 2006. En av det internationella samfundets viktigaste uppgifter är att fortsätta stödet till Amis. Sverige bidrar redan till Amis med tre militära experter och sex poliser. EU bidrar med över 160 miljoner euro i finansiellt stöd. Sverige kommer att öka stödet till AU och Amis, bland annat genom ett finansiellt bidrag till Amis civila komponent. Vidare ska Räddningsverket sända åtta rådgivare inom sjukvårdsområdet till Amis.

AU har fattat ett principbeslut om att överlämna ansvaret för den internationella närvaron i Darfur till FN efter september månads utgång. FN har inlett planering för att överta ansvaret, ett arbete som har intensifierats efter undertecknandet av fredsavtalet. Detta välkomnas av den svenska regeringen.

Regeringen har sedan tidigare slagit fast att Sverige ska fortsätta att delta med väpnad trupp i FN-insatser i Afrika. Det svenska bidraget till FN-insatsen Unmil i Liberia kommer att avslutas före årets slut. Hur och var vi därefter ska delta i FN-insats i Afrika avgörs på grundval av flera faktorer, såsom FN:s behov och önskemål, tillgänglig svensk förmåga och en bedömning av var och hur svenska resurser är efterfrågade. För närvarande bereds denna fråga, utifrån en dialog med FN och utvecklingen inte minst i Sudan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.