Lagföring av mäns våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2016/17:56 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-30
Överlämnad
2016-10-03
Anmäld
2016-10-11
Svarsdatum
2016-10-12
Sista svarsdatum
2016-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

 

Arbetet mot våld i nära relationer är viktigt. Varje år dödas mellan 15–25 kvinnor på grund av våldet, långt fler utsätts för misshandel och hot med mera. Även män utsätts för våld i nära relationer, men är inte lika många.

Under alliansregeringens mandatperioder igångsattes breda och kraftfulla satsningar för att bekämpa dessa brott. Den nationella samordnaren för våld i nära relationer överlämnade ett femtiotal förslag sommaren 2014. Regeringen har hittills inte lagt fram några slutsatser med anledning av detta.

Svårigheterna när det gäller utredningar av våld i nära relationer är många och mörkertalet är stort. Många dröjer eller vågar inte göra en polisanmälan. Men anmälningsbenägenheten tycks ha ökat något, vilket är positivt.

Dessvärre viker polisens förmåga att göra sådana utredningar att brotten klaras upp. Sedan 2009 har andelen brott som redovisats till åklagare minskat från 24 procent till 18 procent. Det innebär 1 000 färre ärenden!

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

 Vilka initiativ avser statsrådet och regeringen att ta för att fler polisanmälningar, när det gäller våld i nära relationer, ska utredas och leda till lagföring?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:56 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/06729/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:56 av Beatrice Ask (M) Lagföring av mäns våld mot kvinnor

Beatrice Ask har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen avser att ta för att fler polisanmälningar när det gäller våld i nära relationer ska utredas och leda till lagföring.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och omfattande samhällsproblem som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. Att detta våld ska upphöra är ett viktigt jämställdhetspolitiskt mål för regeringens arbete. Regeringen avser under hösten att presentera en tioårig nationell strategi för det fortsatta arbetet där förebyggande insatser är särskilt viktiga.

Sedan regeringen tillträdde 2014 har nio olika åtgärder vidtagits som har koppling till förslag från den nationella samordnaren mot våld i nära relationer. Ett antal av samordnarens förslag kommer vidare att tas omhand inom ramen för den kommande nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor. Utöver detta har regeringen vidtagit andra åtgärder på området. Det råder således inga tvivel om att våld i nära relationer är en prioriterad fråga för regeringen.

Brott i nära relationer är även ett prioriterat utvecklingsområde i Polismyndighetens verksamhet. Vid regionerna pågår olika insatser för att bl.a. höja kvaliteten i utredningsåtgärderna, få till stånd ett högre tempo i arbetet och begära målsägandebiträde tidigt i processen. Regionernas arbete följs löpande upp av nationella operativa avdelningen.

Resultatmässigt har det brottsutredande arbetet inom polisen uppvisat ett vikande resultat under flera år. Utvecklingen när det gäller ärenden redovisade till åklagare har varit negativ sett till såväl det totala antalet ärenden som enskilda ärendetyper, däribland brott i nära relationer. Det brottsutredande arbetet behöver således stärkas generellt. En viktig åtgärd är att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser. Därför har regeringen i budgetpropositionen föreslagit ett tillskott på sammantaget drygt 2 miljarder kronor under perioden

2017–2020. Vi kommer också att noga följa hur myndighetens resursbehov utvecklas.

Stockholm den 12 oktober 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.