Till innehåll på sidan

Lagförslag om skydd mot renovräkningar

Skriftlig fråga 2019/20:398 av Momodou Malcolm Jallow (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-14
Anmäld
2019-11-15
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En stor del av Sveriges bostadsbestånd är i dag mer än 50 år gammalt. Upprustningsbehovet är omfattande, i synnerhet för de fastigheter som byggdes under det så kallade miljonprogrammet. Många av dessa fastigheter utgörs av hyreshus, ofta belägna i våra förorter. Renoveringarna innebär stora kostnader som i huvudsak får bäras av hyresgästerna i form av hyreshöjningar.

I många fall resulterar renoveringarna i så kraftiga hyreshöjningar att vissa hyresgäster tvingas flytta (så kallad renovräkning). Enligt Åse Richard och Dominika Polanska vid Institutet för bostads- och urbanforskning, som har studerat fenomenet, har renovräkningarna ökat i Sverige över tid – i synnerhet i storstadsregionerna.

Hyresgästernas skydd mot renovräkning är i dag mycket svagt. Hyresgästerna kan visserligen motsätta sig de föreslagna renoveringsåtgärderna men har i praktiken mycket små utsikter att påverka renoveringens omfattning och de hyreshöjningar som följer. Vid en tvist mellan hyresgäster och fastighetsägare tas fallet vidare till hyresnämnden som i regel dömer till fastighetsägarnas favör.

Hyresgästernas svaga inflytande och bristande besittningsskydd vid renovering och ombyggnation bekräftas av bostadsministern i ett svar på en skriftlig fråga som jag ställde till statsrådet tidigare under hösten (2019/20:243). I svaret hänvisar statsrådet till utredningen Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33). Utredningen konstaterar att dagens regler inte är tillräckliga för att säkra tryggheten i boendet för alla. Betänkandet innehåller flera förslag som, tillsammans med de förslag som har framförts av bland andra Hyresgästföreningen, skulle stärka hyresgästernas ställning vid renovering och ombyggnation och därmed minska risken för renovräkning. Utredningen presenterades i mars 2017 och bereds fortfarande inom Regeringskansliet – två och ett halvt år efter att betänkandet lades fram.

Mot bakgrund av det omfattande upprustningsbehov som miljonprogrammets hyresfastigheter står inför, och det faktum att nuvarande lagstiftning inte ger hyresgästerna tillräckligt skydd, riskerar antalet renovräkningar att öka kraftigt om ingenting görs. Det är hög tid att regeringen vidtar åtgärder.

Jag vill därför ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När avser ministern att lägga fram lagförslag som stärker hyresgästernas skydd mot så kallade renovräkningar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:398 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:398 av Momodou Malcolm Jallow (V)
Lagförslag om skydd mot renovräkningar

Momodou Malcolm Jallow har frågat mig när jag avser att lägga fram lagförslag som stärker hyresgästernas skydd mot så kallade renovräkningar.

När en standardhöjande renovering föranleder en hyreshöjning krävs hyresnämndens tillstånd till åtgärden, om inte den berörda hyresgästen har godkänt den. Hyresnämnden ska göra en avvägning mellan hyresgästens och hyresvärdens intressen.

Därutöver gäller att hyresgästen har möjlighet att få den nya hyran prövad av hyresnämnden. Dessa regler ska tillgodose hyresgästernas intressen av att boendekostnaderna inte blir opåkallat höga och att hyran ligger på en skälig nivå även efter ombyggnaden.

Regeringen gav 2015 en utredare i uppdrag att utreda frågan om hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsåtgärder. En del av uppdraget avsåg de kontakter som äger rum mellan fastighetsägare och hyresgäst inför en renovering.

Utredaren hade vidare att bedöma om betydelsen av en kommande hyreshöjning tillmäts tillräcklig betydelse i rättspraxis och om hyresgästernas intressen borde väga tyngre vid hyresnämndens prövning. Uppdraget har redovisats i betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33).

Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige har därefter kommit överens om en avtalsmall för samråd med hyresgästerna vid mer omfattande renoveringar. Den strukturerade dialog som ett samråd erbjuder ska göra hyresgäster mer delaktiga och ökad information ska bidra till en större trygghet under ombyggnadsprocessen. Det ska också leda till att hyresgäster och hyresvärd i större utsträckning kommer överens om åtgärderna.

Jag ser positivt på att parterna på hyresmarknaden har kommit överens om ramarna för en förbättrad ombyggnadsprocess. Vikten av en bra dialog mellan hyresvärd och hyresgäster har lyfts fram av Boverket. Jag förväntar mig att parterna på hyresmarknaden följer upp vilket genomslag det avtalade ramverket får i praktiken.

När det gäller den rättsliga prövningen anser utredningen att grundstrukturen i prövningsregeln ska behållas. Utredningen föreslår att det vid prövningen ska tas större hänsyn till hyresgästernas intressen, t.ex. intresset av att motverka en kraftig hyreshöjning.

Frågan om förutsättningarna för att godkänna ombyggnadsåtgärder har betydelse för väldigt många människor och för bostadsmarknaden i stort. Jag tycker att förslagens inriktning att större hänsyn ska tas till hyresgäster är välkommen.

Samtidigt har förslaget i denna del fått kritik, inte bara från företrädare för fastighetsägarintressen utan också från andra. Det behöver därför övervägas hur frågan kan föras vidare. I ett första steg kommer jag att ta kontakt med hyresmarknadens parter för att få besked om huruvida den framtagna avtalsmallen har lett till avsett resultat och få parternas bild av hur hyresgästernas intressen tillvaratas.

Stockholm den 27 november 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.