Till innehåll på sidan

Lagstiftning om sexuellt våld och tvångsäktenskap i Somalia

Skriftlig fråga 2020/21:31 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För sju år sedan kom Somalia överens med FN om att landet skulle förändra sin lagstiftning kring sexuellt våld och tvångsäktenskap. Efter att stora delar av samhället involverats presenterades för två år sedan ett förslag till ny lag.

Förslaget innebar bland annat att ingen under 18 år får giftas bort mot sin vilja, och ingen får utsättas för några former av sexuella övergrepp. Fängelsestraffen för förövarna skulle bli hårdare.

Men för ett år sedan skickade parlamentets talman tillbaka förslaget och krävde tillägg. Nu i augusti presenterades det omgjorda förslaget, vilket Omvärlden rapporterat om.

I det nya förslaget tillåts äktenskap så snart flickan är könsmogen, oavsett ålder. I praktiken blir det familjens medgivande som gäller. Barn skyddas heller inte från sexuella övergrepp, och gränsen för vem som är ett barn går heller inte vid 18 år, vilket det tidigare förslaget gjorde gällande. Även definitionen av våldtäkt ändras så det inte längre kan gälla om till exempel pojkar blir våldtagna.

Förslaget är just nu bordlagt på grund av andra omständigheter, men Sadia Allin, Somaliachef för biståndsorganisationen Plan international, säger till Omvärlden att hon tror det kommer att godkännas.

Övriga världen reagerar nu med bestörtning. FN och Afrikanska unionen har fördömt det och vädjat till Somalia att inte gå vidare med förslaget.

Sverige är en förhållandevis stor biståndsgivare till Somalia. Enligt Openaid gav Sverige drygt 840 miljoner kronor bara under 2019.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder från svensk sida med anledning av det nya förslaget, som just nu är bordlagt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:31 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:31 av Björn Söder (SD)
Lagstiftning om sexuellt våld och tvångsäktenskap i Somalia

Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder från svensk sida med anledning av ett nytt lagförslag om sexuellt våld i Somalia, som just nu är bordlagt.

Jämställdhet och stärkt skydd av de mänskliga rättigheterna, inte minst för kvinnor och flickor, är centralt i Sveriges relation med Somalia. Detsamma gäller ökad tillgång till och respekt för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Sverige har stöttat den process som ledde fram till att Somalias regering 2018 introducerade ett på många sätt progressivt lagförslag för att stävja våld mot kvinnor och flickor (den s k Sexual Offences Bill). Lagförslaget genomgick breda konsultationer, inklusive med civilsamhället, FN och internationella partners. På grund av motstånd från religiösa grupper bordlades emellertid lagen av parlamentets talman i november 2019. Lagförslaget har således ännu inte behandlats av parlamentet.

Istället har en grupp parlamentariker försökt lägga fram ett eget konkurrerande lagförslag för debatt, något som dock stoppats på grund av att man inte följt parlamentets procedurregler. Detta lagförslag, som Björn Söder refererar till, har alltså inte initierats av den somaliska regeringen. Förslaget skulle om det antogs mycket riktigt innebära en stor tillbakagång från den positiva utveckling som Somalia har genomgått de senaste tio åren på området. Det skulle också innebära att Somalia inte lever upp till landets bindande internationella förpliktelser när det gäller mänskliga rättigheter, exempelvis FN:s barnkonvention.

Förslaget har väckt kraftiga reaktioner såväl i Somalia som i internationella samfundet. Tusentals somalier har protesterat mot att landet riskerar att vrida klockan tillbaka, bland annat genom namninsamlingar och publika protester. Internationellt har olika FN- och AU-organ, EU och flera andra internationella organisationer uttryckt sin oro över förslaget.

Sverige har bilateralt, såväl som genom EU och med likasinnade länder, uppmanat den somaliska regeringen och parlamentet att fortsätta främja en positiv utveckling när det gäller mänskliga rättigheter i Somalia samt att återintroducera och behandla regeringens ursprungliga lagförslag i parlamentet. Jag och biståndsminister Peter Eriksson har tillsammans med våra danska, finska och norska kollegor tillskrivit Somalias president med gemensamma budskap om detta. Sveriges ambassadör i Somalia har upprepat förmedlat Sveriges syn till flera regeringsföreträdare, däribland Somalias tillförordnade premiärminister. Frågan har även tagits upp inom ramen för EU:s så kallade artikel 8-dialog med Somalia.

Vi kommer fortsätta att agera bilateralt, genom EU och ihop med andra för att stödja de positiva krafter i Somalia som verkar för att stärka kvinnors och flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter i landet, inklusive SRHR. Kommande månad förhandlas en resolution om Somalia i FN:s råd för mänskliga rättigheter där kvinnors och flickors situation är särskilt prioriterat för Sverige. När Somalia om några månader behandlas i FN:s allmänna ländergranskningsmekanism (Universal Periodic Review, UPR) kommer detta vara frågor som Sverige återigen särskilt kan lyfta fram.

Stockholm den 23 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.