Till innehåll på sidan

Lagstiftning om uppehållstillstånd för trafficking-offer

Skriftlig fråga 2005/06:1276 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-23
Anmäld
2006-03-23
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga 2005/06:1276 av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Lagstiftning om uppehållstillstånd för trafficking-offer

I november 2005 i betänkande 2005/06:Sfu4 fattade riksdagen beslut att rikta ett tillkännagivande till regeringen att snarast återkomma med ett förslag till en särskild bestämmelse i nya utlänningslagen, som tydliggör hur offer för trafficking kan få permanent uppehållstillstånd.

Förslaget i utskottsbetänkandet innebär att det bör införas en särskild bestämmelse i den nya utlänningslagen som anger att den, som aktivt medverkat i rättsprocessen genom att ställa upp som vittne eller medverka som målsägande, ska kunna beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta om personen i fråga till följd av sin medverkan är i behov av skydd. Dessutom framförde utskottet i betänkandet att ärenden om uppehållstillstånd i dessa fall måste handläggas skyndsamt.

Trots att en proposition om en implementering av EG-direktiv om offer för människohandel har varit aviserad under våren (den 22 mars) har ännu inget förslag kommit. I en lagrådsremiss från regeringen den 2 februari fanns EG-direktivet, som ska vara infört i svensk lagstiftning senast den 6 augusti 2006, med.

Flickor och kvinnor som blir offer för trafficking är mycket utsatta. Samtidigt är det viktigt att få fast förövarna som handlar med kvinnor. Den föreslagna lagstiftningen bidrar till att fler kvinnor som varit utsatta för trafficking skulle vara villigare att vittna och på så sätt medverka till att brottslingarna, som i många fall tillhör internationella ligor, grips.

Vilka åtgärder tänker statsrsådet vidta för att det lagförslag som riksdagen beställt snarast ska presenteras för riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1276 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1276 om lagstiftning om uppehållstillstånd för trafficking-offer

Statsrådet Barbro Holmberg

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det lagförslag som riksdagen beställt om att under vissa förutsättningar bevilja permanent uppehållstillstånd för den som utsatts för människohandel snarast ska presenteras för riksdagen.

Jag delar Anne-Marie Ekströms åsikt att det är viktigt att personer som ägnar sig åt människohandel lagförs och att personer som utsatts för sådan brottslighet kan ges permanent uppehållstillstånd om de är i behov av skydd. Genomförandet av förundersökning och rättegång underlättas i dag av att bland annat den som utsatts för sådant brott kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det finns också redan i dag flera bestämmelser i utlänningslagen som kan ligga till grund för att bevilja berörda personer permanenta uppehållstillstånd i Sverige.

Sedan bestämmelsen om tidsbegränsat uppehållstillstånd för medverkan vid förundersökning och huvudförhandling i brottmål trädde i kraft den 1 oktober 2004 har ett drygt tjugotal ansökningar om sådana tillstånd kommit in till Migrationsverket. Några av dem som beviljats sådana tillstånd har också ansökt om permanent uppehållstillstånd. Enligt uppgift från Migrationsverket har ingen av dessa personer meddelats ett avslagsbeslut.

Att utforma en bestämmelse av det slag som efterfrågas ställer krav på noggranna överväganden. Frågan om genomförandet av EG-direktivet om offer för människohandel bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag avser att så snart som möjligt återkomma till riksdagen i dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.