Läkares fortbildning

Skriftlig fråga 2018/19:884 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-12
Överlämnad
2019-08-13
Besvarad
2019-08-27
Sista svarsdatum
2019-08-27
Svarsdatum
2019-08-27
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Svensk hälso- och sjukvård dras med problem i form av bland annat bristande tillgänglighet men över lag är den vård som ges av mycket god kvalitet. En absolut förutsättning för detta är att vårdens medarbetare har god kompetens. Det kräver i sin tur bra vårdutbildningar och det har Sverige. Vad som dock är ett bekymmer i Sverige är personalens fortbildning och inte minst läkarnas. Fortbildning är tyvärr eftersatt och ofta något som utifrån ett kortsiktigt perspektiv prioriteras bort då det ses som en kostnad och inte en investering. Fortbildning är dock just en investering. En investering i morgondagens hälso- och sjukvård av ännu högre kvalitet.

 

Hälso- och sjukvårdens fackliga organisationer lyfter ofta problemet med otillräcklig eller bristfällig fortbildning. Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson skrev i ledare i förbundets tidning (nummer 2, 2019) att Fortbildning är så sorgligt eftersatt att regering och dess myndigheter måste ta ett nationellt ansvar. Sjukhusläkarna vill bland annat att Socialstyrelsen ska utfärda en nationell föreskrift om att alla läkare ska en individuell fortbildningsplan. Till denna plan vill förbundet att det också kopplas en öronmärkt budget. Jag delar Båtelsons uppfattning att regeringen behöver ta ett större nationellt ansvar. Regeringen behöver säkerställa att läkare, liksom vårdens alla personalkategorier, ges kontinuerlig fortbildning. Det krävs för att svensk hälso- och sjukvården ska fortsätta att utvecklas och hålla en mycket god kvalitet.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande.

 

Avser socialministern att vidta några åtgärder, i form av ökad nationell styrning, i syfte att säkerställa att läkarna ges den fortbildning som krävs för att hälso- och sjukvården ska hållas modern och säker?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:884 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/03388/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:884 av Johan Hultberg (M)
Läkares fortbildning

Johan Hultberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder, i form av ökad nationell styrning, i syfte att säkerställa att läkarna ges den fortbildning som krävs för att hälso- och sjukvården ska hållas modern och säker.

Det är viktigt att kontinuerligt verka för att hälso- och sjukvårdspersonal har hög kompetens och ges förutsättningar att tillgodose befolkningens behov av god kunskapsbaserad vård. Regeringen har arbetat för att modernisera läkarutbildningen och vidareutbildningen i strävan att skapa ett sammanhållet utbildningssystem för läkare. Detta har bl.a. lett till att det ska införas en förnyad läkarutbildning och specialisering. Denna reform bedöms leda till att fler legitimerade läkare kommer vara verksamma inom hälso- och sjukvården och att utbildningsvägen till färdig specialist blir kortare.

Där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet ska det enligt hälso- och sjukvårdslagen finnas den personal som behövs för att god vård ska kunna ges. Det är vårdgivaren som ytterst ansvarar för att det bedrivs vård av god kvalitet och att personalen har den kompetens som krävs för att uppnå det. I patientsäkerhetslagen finns bestämmelser om vårdgivares skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete, vilket bl.a. innebär att planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls.

För att stödja vårdgivarna i arbetet med fortbildning av hälso- och sjukvårdspersonal har regeringen prioriterat vissa satsningar. Regeringen tillför bl.a. landsting och kommuner totalt ca 3 miljarder kronor för 2019 genom en överenskommelse om utvecklade förutsättningar för vårdens medarbetare. Medlen ska t.ex. användas för utveckling av medarbetarnas arbetssituation, vilket innefattar ledarskap, arbetsmiljö, rätt antal medarbetare samt insatser för att behålla och utveckla medarbetare.

Stockholm den 21 augusti 2019

Lena Hallengren

–

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.