Landsbygdskommittén och högre utbildning

Skriftlig fråga 2016/17:903 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-22
Anmäld
2017-02-23
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Landsbygdskommittén har nyligen presenterat ett förslag som innebär att högre utbildning ska bli mer tillgänglig, och det i hela landet. Bland annat föreslås att nya lärcentra ska inrättas i ca 60 kommuner.

Regeringen har många gånger talat om vikten av regionala högskoleutbildningar och har även tydligt statuerat exempel genom att tvinga Högskolan Dalarna att fortsätta driva ett campus i Borlänge, trots att avståndet till campus Falun bara är ca 20 kilometer. I sammanhanget är det intressant att veta att högskolans merkostnad för att driva två campus uppgår till ca 13 miljoner kronor per år.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

Står statsrådet och regeringen bakom Landsbygdskommitténs förslag, och avser statsrådet att verka för en ökad grad av fysisk regionalisering av universitet och högskolor även om detta skulle innebära betydande merkostnader för de aktuella lärosätena?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:903 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/00772/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:903 av Betty Malmberg (M) Landsbygdskommittén och högre utbildning

Betty Malmberg har frågat mig om jag och regeringen står bakom Landsbygdskommitténs förslag och om jag avser att verka för en ökad grad av fysisk regionalisering av universitet och högskolor även om det skulle innebära betydande merkostnader för de aktuella lärosätena.

Regeringen beslutade i juni 2015 att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lämna förslag till en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder. Utredningen överlämnade den 4 januari 2017 sitt slutbetänkande För Sveriges landsbygder - en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) till regeringen. Betänkandet innehåller ett antal förslag som bl.a. rör högre utbildning.

Landsbygdskommitténs betänkande har nu skickats på remiss till cirka 400 olika intresseorganisationer och berörda myndigheter, däribland universitet och högskolor. Remissvaren ska vara inlämnade senast den 22 mars. Med beaktande av remissvaren kommer regeringen därefter att ta ställning till eventuella åtgärder med anledning av landsbygdskommitténs förslag. Avsikten är att regeringen ska lämna en proposition i frågan till riksdagen under våren 2018.

Stockholm den 7 mars 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.