Till innehåll på sidan

Landstingen och icke-medicinsk omskärelse av pojkar

Skriftlig fråga 2008/09:983 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-27
Anmäld
2009-06-01
Besvarad
2009-06-02
Besvarad
2009-06-03
Svar anmält
2009-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2008/09:983 Landstingen och icke-medicinsk omskärelse av pojkar

av Lennart Sacrédeus (kd)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I mars 2007 redovisade Socialstyrelsen sitt regeringsuppdrag att analysera varför vissa pojkar i främst förskoleåldern omskurits av personer utanför hälso- och sjukvården. Trots lag om omskärelse av pojkar på icke-medicinska grunder, som trädde i kraft i oktober 2001, hade sjukvården då rapporterat om omskärelser som inte ägt rum på ett betryggande sätt.

Omskärelse av pojkar är en viktig identitetsmarkör för judar och muslimer. En pojkes judiska härkomst erkänns till exempel genom omskärelsen. Trots att judarna i vissa tider förbjudits att omskära sina söner har judar fortsatt att göra detta, även då det inneburit risk för familjens liv i till exempel nationalsocialisternas Tyskland. Att ej få omskära sin son kan uppfattas som ett hot emot den judiska identiteten med krav från omgivningen på assimilering – det vill säga utplåning av judendomen.

Då det inte vore rimligt att, i en demokrati med religionsfrihet, förbjuda omskärelse av pojkar är det viktigt att den utförs korrekt. År 2007 föreslog Socialstyrelsen därför en lagstadgad rätt för pojkar att få, och en skyldighet för landstingen att utföra, omskärelse på icke-medicinska grunder. Det är beklagligt att en sådan lagstiftning mer än två år senare inte införts. Därför har återigen Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm kunnat rapportera om hur privatpersoner olagligen omskurit pojkar med följden att de drabbats av svåra komplikationer. SKL har nu rekommenderat sina medlemmar att omskärelse på icke-medicinsk grund ska erbjudas, något hälften av landstingen och regionerna gör i dag. Stockholms läns landsting tillhör inte dessa.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att pojkar som omskärs på icke-medicinska grunder får omskärelsen utförd på ett för dem betryggande sätt?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:983 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 2 juni

Svar på fråga

2008/09:983 Landstingen och icke-medicinsk omskärelse av pojkar

Socialminister Göran Hägglund

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att pojkar som omskärs på icke-medicinska grunder får omskärelse utförd på ett för dem betryggande sätt.

Lag(2001:499)om omskärelse av pojkar trädde i kraft den 1 oktober 2001 och innebär att omskärelse av pojkar är tillåten i Sverige.

Regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att ta reda på varför och i vilken omfattning vissa pojkar omskärs utanför hälso- och sjukvården samt lämna förslag på åtgärder för att ingen pojke ska fara illa i samband med omskärelse.

I Socialstyrelsens rapport redovisades bland annat att det årligen omskärs ca 3 000 pojkar i Sverige, varav minst 1 000 inom den offentliga hälso- och sjukvården. I rapporten angav elva huvudmän att några få fall per år kommer till den offentliga hälso- och sjukvården med komplikationer efter omskärelse på icke-medicinska grunder. Åtta huvudmän rapporterade inga sådana komplikationer.

Socialstyrelsens förslag var att införa en lagstadgad rätt för pojkar att få omskärelse på icke-medicinska grunder utförd inom hälso- och sjukvården. Detta förutsätter en skyldighet att låta utföra ingreppet.

Den 17 april i år fattade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslut om en rekommendation rörande omskärelse av pojkar på icke-medicinska grunder. Den innebär att varje landsting senast från och med den 1 oktober 2009 ska erbjuda omskärelse på icke-medicinska grunder till de pojkar som är bosatta inom landstinget.

Majoriteten av landstingen/regionerna (19 stycken)har i sina yttranden över förslaget varit positiva till en rekommendation i frågan och ansett att det inte finns behov av en reglering i lag. Många landsting svarade att de redan har en fungerande verksamhet eller är i färd att tillskapa en sådan.

Regeringen delar frågeställarens oro för de komplikationer som kan drabba pojkar när omskärelsen inte har utförts under betryggande medicinska former. För regeringen är det viktigt att all omskärelse av pojkar på icke-medicinska grunder utförs inom hälso- och sjukvården eller av personer som har särskilt tillstånd som är behöriga att utföra omskärelse av pojkar(5 § OmskL).

Rekommendationen från SKL kommer att börja gälla den 1 oktober i år och regeringen kommer att löpande följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.