Till innehåll på sidan

Långa handläggningstider för lärarlegitimationer

Skriftlig fråga 2019/20:308 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-04
Överlämnad
2019-11-04
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-13
Sista svarsdatum
2019-11-13
Besvarad
2019-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sedan skollagen skärptes krävs det av lärare som vill få en fast anställning och kunna sätta betyg att de har en lärarlegitimation. Det är Statens skolverk som ansvarar för att handlägga och utfärda dessa legitimationer.

Det har nu uppmärksammats att handläggningstiderna ökar och att myndigheten inte klarar den tidsgräns som man satt upp som mål för att utfärda de viktiga legitimationerna. Det innebär att färdigutbildade lärare eller de som har kompletterat och fått behörighet inte kan få ut sin legitimation för att komma ut på skolorna och få en långsiktig anställning.

Detta sker i en tid när det råder akut lärarbrist och där andelen obehöriga lärare ökar i landet. Detta är en oacceptabel utveckling och innebär att allt fler elever inte undervisas av utbildade lärare. Den absolut viktigaste faktorn för att höja skolans resultat och kvalitet är just tillgången till utbildade behöriga lärare.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka initiativ kommer ministern och regeringen att vidta i närtid för att korta handläggningstiderna så att fler lärare kan få sina legitimationer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:308 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/03653/S

Utbildningsdepartementet

Utbildnings

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:308 av Roger Haddad (L)
Långa handläggningstider för lärarlegitimationer

Roger Haddad har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen kommer att vidta i närtid för att korta handläggningstiderna så att fler lärare kan få sina legitimationer. Roger Haddad lyfter detta mot bakgrund av den lärarbrist som råder och att andelen obehöriga lärare ökar i landet.

Låt mig börja med att hålla med om att lärarbristen är en av skolans största utmaningar. Därför genomförde regeringen under föregående mandatperiod en lång rad insatser för att stärka läraryrket och för att få fler att vilja bli och förbli lärare. För att fler ska utbilda sig till förskollärare och lärare inleddes bland annat en kraftig utbyggnad av förskollärar- och lärarutbildningarna i hela landet. Regeringen har också satsat på fler vägar in i läraryrket. Ett exempel på detta är utökningen av antalet platser på den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU), som innebär att akademiker kan komplettera sin utbildning och få en ämneslärarexamen. Arbetet för att minska lärarbristen, både på kort och lång sikt, kommer att behöva fortsätta ytterligare. I budgetpropositionen för 2020 föreslås exempelvis satsningar på arbetsintegrerad lärarutbildning, på kompletterande pedagogisk utbildning för personer med utbildning på forskarnivå och på övningsskolor för att öka kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen.

Det är beklagligt att Skolverkets handläggningstid för ansökningar om lärar- och förskollärarlegitimationer just nu är längre än normalt. Skolverket hanterar alla ansökningar i den ordning de kommer in. Om ansökan rör en svensk examen är handläggningstiden normalt cirka 2–4 månader, oavsett om ansökan avser en lärar- eller förskollärarlegitimation. En del ärenden går snabbare än så, ett fåtal tar längre tid. Hur lång tid det tar att handlägga ett ärende beror på vilken typ av examen och vilka behörigheter ansökan gäller. De allra flesta, cirka 90 procent, av de hittills 13 000 beslutade ärendena i år har fortfarande en normal handläggningstid på tre månader. En mindre andel, cirka 10 procent, har dock tillfälligt haft en längre handläggningstid än normalt – varav den absolut största andelen faller inom kategorin för utländsk examen.

Orsaken till att handläggningstiden för vissa ansökningar blivit längre beror bland annat på att myndigheten hittills under året haft ett ovanligt stort inflöde av ansökningar om lärar- och förskollärarlegitimationer. Till stor del handlar det om ansökningar från grundlärare med inriktning mot fritidshem, vilket beror på att legitimationskravet för grundlärare med inriktning mot fritidshem trädde i kraft den 1 juli 2019.

Regeringen är angelägen om att myndighetens handläggningstider är korta. Skolverket arbetar målmedvetet för att korta handläggningstiderna för att utfärda lärar- och förskollärarlegitimationer, bland annat har nya handläggare rekryterats för verksamheten. Vidare har Skolverket beslutat om en övertidsinsats som pågår fram till årsskiftet. Myndigheten ser redan nu effekter på handläggningstiden av de vidtagna åtgärderna.

Mot denna bakgrund anser regeringen att det inte finns behov av att vidta några ytterligare initiativ för att korta handläggningstiden för att utfärda lärar- och förskollärarlegitimationer.

Stockholm den 13 november 2019

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.