Till innehåll på sidan

Långa handläggningstider hos Statens haverikommission

Skriftlig fråga 2006/07:1165 av Staxäng, Lars-Arne (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-15
Anmäld
2007-05-15
Besvarad
2007-05-23
Svar anmält
2007-05-23
Besvarad
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga

2006/07:1165 Långa handläggningstider hos Statens haverikommission

av Lars-Arne Staxäng (m)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Den 28 februari 2005 spårar ett godståg från Green Cargo ur vid Ledsgård mellan Göteborg och Kungsbacka med ett totalstopp på Västkustbanan som direkt följd. Statens haverikommission (nedan förkortad SHK) tillsätter en utredning om varför tåget inte stannade och körde in i en stoppbock på ett sidospår med urspårning som följd. Det inträffade hade kunnat få ödesdigra konsekvenser då tågsättet var lastat med klor. Lyckligtvis så höll tankarna och kranfunktionerna denna gång. I regeringens regleringsbrev för SHK har regeringen angett följande: Handläggningstiden för haveriutredningar ska begränsas till högst nio månader för militära ärenden samt i genomsnitt nio månader för civila luftfartsärenden och högst tolv månader för civila sjöfartsärenden, spårbunden trafik och ärenden rörande annan verksamhet. Dessa tider överskrids med bred marginal då handläggningstiden i praktiken är mellan tre månader och ibland uppemot tre år enligt SHK egen hemsida. Haveriutredningen rörande det ovan nämnda urspårade tågsättet vid Ledsgård är fortfarande inte avslutad. Detta är dessvärre inget isolerat fall. Snarare är exemplen många och de återfinns inom alla områden som SHK handhar. När en incident har inträffat som blir ett ämne för SHK är det av stor vikt att den utreds så snabbt som möjligt för att få fram orsakerna. Är dessa orsaker klarlagda minimerar man risken för ytterligare incidenter, detta oavsett om det handlar om den mänskliga faktorn eller tekniska brister. Att handläggningstiden så kraftigt överskrids utsätter människor och egendom för ett onödigt risktagande.

Vad avser försvarsministern att göra för att förkorta handläggningstiderna för haveriutredningarna hos SHK?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1165 besvarad av Försvarsminister Mikael Odenberg

den 23 maj

Svar på fråga

2006/07:1165 Långa handläggningstider hos Statens haverikommission

Försvarsminister Mikael Odenberg

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förkorta handläggningstiderna för haveriutredningar hos Statens haverikommission.

Regeringen har under de senaste åren kraftigt ökat Statens haverikommissions medel för förvaltningskostnader. Syftet har bland annat varit att myndigheten ska anställa fler heltidsutredare för att korta ned de långa handläggningstiderna och därmed kunna uppfylla regeringens mål för handläggningstider för haveriutredningar. Rekryteringen har dragit ut på tiden och effekterna av dessa har inte slagit igenom. Statens haverikommission har vidare som ett led för att förbättra effektiviteten och då främst de långa handläggningstiderna låtit en extern konsult analysera de administrativa processerna vid myndigheten. Arbetet med att genomföra de förslag som har lämnats har påbörjats och kommer att fortsätta under 2007 vid myndigheten.

Jag ser allvarligt på det faktum att Statens haverikommission inte uppfyller de mål som regeringen har angett för handläggningstider för haveriutredningar. Det är angeläget att handläggningstiderna kortas ned så att de problem som har framkommit i utredningarna kan åtgärdas. De långa handläggningstiderna kommer att bli föremål för diskussion mellan mig och generaldirektören vid Statens haverikommission vid den kommande mål- och resultatdialogen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.