Till innehåll på sidan

Långsiktig finansiering för Sveriges kvinno- och tjejjourer

Skriftlig fråga 2014/15:476 av Pia Hallström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-04-28
Överlämnad
2015-04-29
Anmäld
2015-05-05
Sista svarsdatum
2015-05-06
Svarsdatum
2015-05-12
Besvarad
2015-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Vi ser hur stödinsatserna för våldsdrabbade kvinnor ökat med ca 38 procent sedan 2013. Detta medför att många kvinnor och barn som skulle behöva skyddat boende inte får någon plats. Det handlar i genomsnitt om fem kvinnor per dygn som hänvisas vidare på grund av platsbrist.

Kvinnojourerna behöver en långsiktig finansiering för att kunna hjälpa fler kvinnor i behov av skydd och stöd.

Vid tidigare insatser i form av statligt stöd har tyvärr många kommuner sett sin chans att dra ned på det kommunala stödet till jourerna. Detta har bidragit till att den tänkta finansieringen många gånger inte blivit det tillskott som så väl behövs.

 

På vilket sätt kommer statsrådet att verka för att kvinnojourerna ska få en långsiktig och självständig finansiering?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:476 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2015/3290/JÄM

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen –

Svar på fråga 2014/15:476 av Pia Hallström (M) Långsiktig finansiering för Sveriges kvinno- och tjejjourer

Pia Hallström har frågat mig på vilket sätt regeringen kommer att verka för att kvinnojourerna ska få en långsiktig och självständig finansiering.

Att förebygga och motverka våld och andra former av övergrepp mot kvinnor ha hög prioritet i regeringens jämställdhetsarbete. Jag anser

att skyddet för våldsutsatta kvinnor och deras barn är ett samhällsansvar. Det är tydligt reglerat i Socialtjänstlagen att ansvaret vilar på kommunerna att se till att våldsutsatta kvinnor och deras barn får stöd och hjälp, vilket inbegriper skyddat boende om det finns behov av det. Ett väsentligt komplement till kommunernas arbete på området är de insatser som kvinnojourerna kan erbjuda i form av exempelvis stödsamtal, medföljande vid rättsliga processer och praktiskt stöd. Flertalet kvinnojourer erbjuder också, på uppdrag av socialtjänsten, skyddade boenden. Dessa insatser har stor betydelse när våldsutsatta kvinnor ska ta sig ur relationer där det förekommer våld och övergrepp för att påbörja ett nytt liv för sig och sina barn.

Regeringen har i vårändringsbudgeten föreslagit att det statliga stödet såväl till kvinnojourerna som till tjejjourerna stärks för att öka långsiktigheten och skapa bättre planeringsförutsättningar för dessa ideella organisationer. Det innebär att stödet till de ideella kvinnojourerna stärks med 25 miljoner kronor för 2015 och med 100 miljoner kronor per år för 2016-2018. Konstruktionen för stödet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 12 maj 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.