Långtidsarbetslösheten

Skriftlig fråga 2008/09:960 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2009-05-20
Inlämnad
2009-05-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-06-03
Svar anmält
2009-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 maj

Fråga

2008/09:960 Långtidsarbetslösheten

av Britta Rådström (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Även april månad 2009 blev en dyster arbetsmarknadsmånad för Västerbotten och Skellefteå. Den av Arbetsförmedlingen registrerade öppna arbetslösheten ligger på 4,0 procent och över rikets. Den skiftar från 3,2 procent i Umeå till 6,5 procent i Åsele.

Den till antalet största ökningen av arbetslösa av befolkningen 16–64 år i länet har skett i Skellefteå där 934 fler var arbetslösa vid utgången av april månad jämfört med samma tidpunkt 2008. Totalt var 2 055 Skelleftebor arbetslösa i april. Ökningen av arbetslösheten i Skellefteå uppgår därmed till drygt 83 procent.

Långtidsarbetslösheten i länet ökade från april 2008 till i år. Ökningen blev nära 38 procent eller från 995 långtidsarbetslösa i fjol till 1 372 i år.

Vilka insatser avser statsrådet att vidta för orter som Skellefteå och vilka åtgärder vidtas särskilt mot långtidsarbetslösheten?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:960 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 3 juni

Svar på fråga

2008/09:960 Långtidsarbetslösheten

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Britta Rådström har frågat mig vilka insatser jag avser att vidta för orter som Skellefteå och vilka åtgärder som vidtas särskilt mot långtidsarbetslösheten.

I syfte att möta den kraftiga ökningen av arbetslösheten presenterade regeringen i december 2008 ett omfattande arbetsmarknadspolitiskt paket. Bland annat innehåller paketet stora satsningar på praktik, praktisk kompetensutveckling och coachningsinsatser. Dessa satsningar syftar till att underlätta omställningen för alla som är eller riskerar att bli arbetslösa, oavsett var i Sverige dessa individer bor.

Jobb- och utvecklingsgarantin är riktad mot personer som varit arbetslösa en längre tid. I jobb- och utvecklingsgarantin erbjuds deltagarna bland annat intensifierade jobbsökaraktiviteter, praktik och arbetsträning. Insatserna inom jobb- och utvecklingsgarantin ska vara individuellt anpassade för att deltagarna så snabbt som möjligt ska få ett arbete. Dessutom kan personer som gått igenom minst första fasen av jobb- och utvecklingsgarantin få ett arbete med särskilt anställningsstöd. Stödet lämnas till arbetsgivaren upp till tolv månader och uppgår till 85 procent av lönekostnaden (högst 750 kronor per dag).

För arbetslösa ungdomar finns jobbgarantin för ungdomar där deltagarna erbjuds ett omfattande stöd efter tre månaders arbetslöshet. I jobbgarantin ligger fokus på jobbsökaraktiviteter eftersom forskning och erfarenheter från andra länder visar att detta är ett mycket effektivt sätt att få ut ungdomar i arbete. Dessa aktiviteter kan, utifrån individuella behov, kompletteras med arbetspraktik och kortare arbetsmarknadsutbildning.

I samband med 2009 års ekonomiska vårproposition satsade regeringen, för att möta krisen på arbetsmarknaden, ytterligare drygt 2 miljarder kronor under 2009 för ökat stöd till långtidsarbetslösa inom garantierna. För 2010 beräknar regeringen att satsa knappt 13 miljarder kronor mer jämfört med budgetpropositionen för 2009 till följd av fler långtidsarbetslösa inom garantierna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.