Till innehåll på sidan

Länsväg 611 mellan Kilafors och Hällbo

Skriftlig fråga 2023/24:344 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-05
Överlämnad
2023-12-05
Anmäld
2023-12-06
Svarsdatum
2023-12-13
Sista svarsdatum
2023-12-13
Besvarad
2023-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Boende längs väg 611 mellan Kilafors och Hällbo har uppmärksammat problem med att vägen är smal, kurvig och dessutom hårt trafikerad med tung trafik såsom timmerbilar. Sikten är till stor del begränsad, sedd till att vägen har flera kurvor och är smal. En ytterligare problematik är många utfarter från exempelvis fastigheter. Jag vill framhålla vikten av fungerande vägar; de är på många sätt avgörande för människor och samhälle, inte minst där tung trafik frekvent förekommer.

Boende är oroliga för trafikanter och barn som färdas längs vägen, såväl sommartid som vintertid. Av naturliga skäl syns inte linjer och andra hjälpmedel på vägen under vintern, så det kan vara svårare att göra något åt. Dock upplever man också att fordon håller hög hastighet, det vill säga över vägens hastighetsbegränsning.

Sveriges vägar och järnvägar har stora behov av upprustning, samtidigt som jag och statsrådet vet att resurserna är begränsade och vissa åtgärder sprids ut löpande under flera år. Mindre åtgärder kan dock snabbt göras för att vägen ska bli tryggare. Exempelvis kan en fartkamera bidra till att sänka hastigheten på vägen och bidra till ökad trafiksäkerhet.

Även en kamera kräver resurser men i relativt liten omfattning, och den går att förverkliga i väntan på att resurser för att förbättra vägen i övrigt kan bli aktuella.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson följande: 

 

Vad kan statsrådet och regeringen vidta för åtgärder för att höja säkerheten på väg 611 mellan Kilafors och Hällbo?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:344 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03734 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:344 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Länsväg 611 mellan Kilafors och Hällbo

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad jag och regeringen kan vidta för åtgärder för att höja säkerheten på väg 611 mellan Kilafors och Hällbo.

Som jag redogjorde för i ett svar på en skriftlig fråga från Mattias Eriksson Falk så sent som i förra veckan så är en god trafiksäkerhet viktigt för regeringen. I det stora hela är svenskt trafiksäkerhetsarbete också framgångsrikt och dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet. Det är viktigt att rätt insatser fortsatt görs i vägnätet där de gör nytta. Nollvisionen är grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige och med de transportpolitiska målen som utgångspunkt byggs och underhålls vägnätet så att en så hög trafiksäkerhet som möjligt kan uppnås.

Väg 611 mellan Kilafors och Hällbo tillhör inte det nationella stamvägnätet och ansvaret för prioritering av åtgärder i väginfrastrukturen ligger därmed på Region Gävleborg som är ansvarig för upprättande av aktuell länsplan. Jag förutsätter att regionen gör de prioriteringar som de anser behövs för att uppnå effektiva trafikflöden på ett trafiksäkert sätt på länets vägar.

Vad det gäller automatisk hastighetsövervakning med kameror finns det ett samarbetsorgan, det så kallade ATK-rådet, där Trafikverket, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten samverkar. Rådets funktion är att förvalta systemet med fartkameror på effektivaste sätt och att vara rådgivande inom respektive myndighet. Rådet behandlar bland annat frågor om kamerasystemet inom områden där det är angeläget att myndigheterna agerar gemensamt, som till exempel långsiktig planering för utveckling och användning av systemet och systemets totala storlek. Jag förutsätter att placering av kameror görs där behovet finns och där nyttan med en ökad hastighetsefterlevnad väntas bidra till högre trafiksäkerhet.

Behoven inom transportinfrastrukturen är stora och det är nödvändigt att göra genomtänkta prioriteringar mellan olika åtgärder. Det är viktigt att det görs i en ordnad process med ett tillräckligt underlag. Regeringen har inlett arbetet med en ny nationell plan för planperioden 2026–2037 genom att i ett första steg ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag. Detta uppdrag ska redovisas i januari nästa år och ligga till grund för en infrastrukturproposition med nya ekonomiska ramar och inriktning för en ny plan.

Stockholm den 12 december 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.