Lärarlönelyftet

Skriftlig fråga 2021/22:1575 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-05-12
Överlämnad
2022-05-13
Anmäld
2022-05-16
Sista svarsdatum
2022-05-25
Svarsdatum
2022-06-15
Besvarad
2022-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Minskningen av Lärarlönelyftet från år 2023 med 1 miljard har skapat stor oro, med rätta, bland huvudmännen. Skolverket presenterade information om förändringen den 29 april, men denna gav fler frågor än svar. Medlen flyttas från Lärarlönelyftet till likvärdighetsbidraget med regeringens hänvisning till att öka likvärdigheten och minska de riktade statsbidragen. Den senare delen av ambitionen genomförs dock inte. I budgetpropositionen aviserades att anslaget ska uppgå till 1 miljard kronor från och med 2024, och samtidigt gavs inte några signaler om att Lärarlönelyftet helt ska försvinna. Det innebär att statsbidraget kommer att finnas kvar och inte leda till färre statsbidrag.

Samtidigt meddelar Skolverket i sin information att likvärdighetsbidraget inte kan användas för lärarlönerna. När den socialdemokratiska regeringen införde statsbidraget för Lärarlönelyftet år 2016 kommunicerades det som en permanent satsning utan slutdatum. Denna osäkerhet kommer dessutom i ett läge när kommuner arbetar med budget inför kommande år. Lärarbristen är dessutom fortsatt stor. Regeringens omkastade politik skapar stora utmaningar och osäkerheter för huvudmännen, som riskerar att drabba lärarna.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att huvudmän och lärare inte ska drabbas av denna förändring?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1575 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)


Svar på fråga 2021/22:1575 av Fredrik Christensson (C)
och svar på fråga 2021/22:1650 av Roger Haddad (L)

Lärarlönelyftet

Fredrik Christensson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att huvudmän och lärare inte ska drabbas av denna förändring. Fredrik Christenssons fråga handlar om att medel flyttas från det riktade statsbidraget lärarlönelyftet till likvärdighetsbidraget. Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen avser att ändra fördelningsprinciperna så att lärarlönelyftet blir kvar i sin nuvarande form.

Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2016 att de statliga medlen för lärarlönelyftet på sikt, när modellen etablerats, skulle fördelas till kommunerna via det generella statsbidraget. För att säkerställa att dessa medel fortfarande fördelas till skolväsendet, inom utgiftsområde 16, föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2022 att delar av lärarlönelyftet skulle föras över till likvärdighetsbidraget i stället för till det generella statsbidraget. Riksdagen beslutade i december 2021 i enlighet med regeringens förslag. Medlen för förskoleklass och grundskola som i dag fördelas via statsbidraget för lärarlönelyftet skulle därmed inte försvinna från skolväsendet, men konstruktionen för bidragen skulle ändras för att bli enklare för huvudmännen att hantera. Regeringens ambition har sedan 2018 varit att de riktade statsbidragen ska bli färre och enklare att hantera.

De senaste åren har lärarnas löner höjts, både för enskilda individer och för lärarna som kollektiv. Det är en mycket positiv utveckling. För att fler ska vilja bli lärare och fler ska vilja fortsätta vara lärare behöver läraryrket vara attraktivt. Därför har regeringen genomfört flera insatser som syftar till att på olika sätt stärka lärares arbetsmiljö, karriärmöjligheter och löneutveckling.

Regeringen ser nu över hur frågan om lärarlönelyftet kan hanteras på bästa sätt.

Stockholm den 15 juni 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.