Till innehåll på sidan

Lärdomar från Israel avseende vaccinationer

Skriftlig fråga 2020/21:1533 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-28
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den pågående pandemin har slagit hårt mot Sverige och hela världen. Människoliv har gått till spillo framför allt bland våra äldre. Företag går i konkurs och arbetslösheten stiger. Vi står fortfarande mitt i pandemin, men det finns ändå ljus i mörkret: vaccin. Vaccineringen i Sverige är sedan en tid i gång vilket är mycket glädjande. Ju fortare vi kan vaccinera våra medborgare, desto fler liv kan vi rädda, desto fler företag kan få finnas kvar och desto fler kommer att ha ett jobb att gå till. Jag är av åsikten att vi ska vara öppna för att lära av andra, inte minst av dem som lyckas bäst. Israel har av den rapportering jag tagit del av lyckats bäst med att vaccinera flest medborgare på kortast tid. Det är så klart väldigt glädjande och visar att det går att vaccinera många människor på kort tid.

Jag vill med ovanstående bakgrund fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur arbetar ministern och regeringen för att ta vara på lärdomar från länder som Israel, vilka har framgångsrika vaccinationsprogram?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1533 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00876 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1533 av Jörgen Berglund (M)
Lärdomar från Israel avseende vaccinationer

Jörgen Berglund har frågat mig hur jag och regeringen ska ta vara på lärdomar från länder så som Israel och deras vaccinprogram.

Israel är inte en del av EU-samarbetet och har en egen process för att köpa vaccin, de grundläggande förutsättningarna för att tillförskaffa sig vaccin och genomföra vaccineringsprogram är därför annorlunda. Israel ingick avtal i ett väldigt tidigt läge med en ensam leverantör, de använde sig också utav ett så kallat nödgodkännande innan vaccineringen påbörjades.

EU:s medlemsstater, inklusive Sverige, får till skillnad från Israel ta del av en mycket bred vaccinportfölj. EU var tidigt ute med att reservera volymer och teckna kontrakt och har på så sätt bidragit till att företagen kunnat få fram vaccin rekordsnabbt. EU har ställt höga krav på säkerheten för vaccinet.

Sverige är såklart öppet för att ta del av erfarenheter från omvärlden och förstås även Israel. Vi befinner oss emellertid fortfarande i ett tidigt skede. I dagsläget går det ännu inte att dra några säkra slutsatser om hur väl olika vaccinationsprogram har fungerat och vilka långsiktiga effekter de åstadkommer.

Jag vill även påminna om att Sverige har en lång tradition av välfungerande vaccinationsprogram.

Stockholm den 10 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.