Lärdomar från problemen i trafiken på E22

Skriftlig fråga 2023/24:796 av Azra Muranovic (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-09
Överlämnad
2024-04-10
Anmäld
2024-04-11
Svarsdatum
2024-04-17
Sista svarsdatum
2024-04-17
Besvarad
2024-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

För en vecka sedan försökte jag ta mig upp Stockholm, men efter fem timmar i bilen hade jag inte kommit mycket längre än något norr om Jönköping. Detta är en sträcka som vanligtvis tar maximalt en timme att köra när det är mycket trafik på vägarna – nu tog det fem timmar.   På onsdagsmorgonen beslutade polisen att stänga av delar av E4:an och att leda om trafiken. Tyvärr var inte heller omledningsvägarna ordentligt plogade, och även om man, som jag, hade vinterdäck var det väldigt svårt och besvärligt att köra.    Man kan tycka att fem timmar låter mycket, men det är faktiskt inte alls mycket med tanke på den tid som andra människor satt fast i sina bilar – vissa fick till och med övernatta på vägarna. Jag vill passa på att ge en eloge till räddningstjänsten i Jönköpings kommun som under tisdagen och onsdagsmorgonen försökte nå ut med vätska och värme till de drabbade resenärer som spenderade betydligt mer än fem timmar i sina bilar.   Redan i somras krävde Socialdemokraterna en beredskapsgeneral som ska kunna koordinera hjälpinsatser mellan länsstyrelser, kommuner, regioner och andra berörda myndigheteter. Socialdemokraterna har också kommit med en rad förslag för att säkra svenska vägar och stärka beredskapen. Det behöver bli tuffare kontroller, snökedjekrav för tung trafik och skärpta straff.   Det här är det andra kökaoset på tre månader i Sverige. Efter den svidande kritiken som regeringen fick i och med trafikkaoset på E22 den 3 januari sa regeringen att man skulle dra lärdom av händelsen, och statsministern lovade att det inte skulle upprepas.
Min fråga till statsrådet Andreas Carlson blir därför tvådelad:

Vad har statsrådet och regeringen lärt sig sedan den 3 januari och problemen på E22, och hur avser statsrådet använda eventuella lärdomar för att förhindra att liknande situationer uppstår?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:796 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:796 Lärdomar från problemen i trafiken på E22

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:796 av Azra Muranovic (S)
Lärdomar från problemen i trafiken på E22

Azra Muranovic har frågat mig vad jag och regeringen har lärt oss sedan den 3 januari och problemen på E22 och hur jag avser att använda eventuella lärdomar för att förhindra att liknande situationer uppstår.

Låt mig inledningsvis konstatera att det inte kan beskrivas som något annat än ett misslyckande att ett stort antal fordon med gods och passagerare blev stående i över ett dygn på en svensk europaväg till följd av ett svårt, men ändå begränsat snöoväder. Det är dock med lättnad jag konstaterar att ingen av de drabbade, såvitt jag känner till, kom till allvarlig skada.

Jag kan konstaterat att de brister som uppvisades i hanteringen av händelsen behöver åtgärdas av de berörda offentliga aktörerna för att tillse att en liknande situation inte uppstår igen. Detta blir för mig än tydligare när jag nu har tagit del av redovisningarna av de utredningar av händelsen som Länsstyrelsen i Skåne län respektive Trafikverket har låtit genomföra. De båda utredningarna visar att inte minst samordningen mellan de involverade aktörerna har brustit. I rapporterna pekas det också på att det vid händelsen rådde en brist på kunskap om vilket ansvar och vilka uppgifter som skulle falla på vilken aktör.

Regeringen inväntar även att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap efter sommaren ska redovisa det uppdrag som regeringen i februari 2024 gav myndigheten. I uppdraget ingår att utifrån ett krisberedskapsperspektiv utvärdera hanteringen av händelsen på väg E22. I uppdraget ingår också att belysa eventuella otydligheter och avvikelser gällande ansvar och roller som kan identifieras utifrån händelsen och även analysera hur den så kallade ansvarsprincipen har fungerat.

Som jag tidigare har sagt i olika sammanhang utesluter regeringen inte att det kan behöva vidtas åtgärder om sådant behov framkommer. Samtidigt utgår jag från att berörda myndigheter och andra aktörer agerar med anledning av de slutsatser som har dragits i länsstyrelsens och Trafikverkets utvärderingar.

Stockholm den 16 april 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.