Larm från tillsynsmyndighet

Skriftlig fråga 2016/17:965 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15
Besvarad
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den årliga granskningsrapporten från ansvarig myndighet, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som överlämnas till regeringen den 1 mars varje år, visar de viktigaste iakttagelserna inom välfärden, vård, omsorg, socialtjänst etcetera, det vill säga inom IVO:s tillsyn och tillståndsprövning, under det gångna året. Det som IVO lyfter fram i årets rapport, Tillsynsrapport 2016, ger tyvärr ytterligare en tydlig larmsignal om att bland annat svensk hälso- och sjukvård har stora svårigheter.

IVO sammanfattar sina slutsatser på följande sätt: 

 Vården och omsorgen kan vara svårtillgänglig och rättsosäker.

 Kompetensförsörjningen är fortfarande en stor utmaning.

 Alla har ansvar, men ingen tar helhetsansvar.

 Vården och omsorgen är inte alltid jämlik.

 Lärandet kan förbättras inom hälso- och sjukvården.

Detta är därmed ytterligare en i raden av aktuella rapporter och uppföljningar från Socialstyrelsen, från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och från Inspektionen för vård och omsorg samt internationella jämförelser som visar på en negativ trend i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Detta borde sända ännu en kraftfull signal om att det krävs handling av regeringen, nu, i form av konkreta reformer. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av IVO:s tillsynsrapport för 2016, och vilka nya konkreta reformer avser statsrådet att återkomma till riksdagen med för att vända denna utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:965 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01417/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:965 av Cecilia Widegren (M) Larm från tillsynsmyndighet

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av Inspektionen för vård och omsorgs (IVO:s )tillsynsrapport för 2016, och vilka nya konkreta reformer som jag avser att återkomma till riksdagen med för att vända denna utveckling.

Inledningsvis vill jag betona att IVO, enligt myndighetens instruktion, ska planera och genomföra tillsynsinsatser med utgångspunkt i egna riskanalyser. Detta innebär att IVO:s tillsyn och därmed tillsynsrapporten inte ger en heltäckande bild av hälso- och sjukvården och omsorgen utan pekar ut strategiska områden där det finns behov av utveckling. De områden IVO lyfter i årets rapport är generellt sett sådana som är kända sedan tidigare, och där regeringen i flera fall redan vidtar åtgärder.

Jag vill dock framföra att även om regeringen kan stödja och stimulera utvecklingen så är det i första hand kommuner och landsting som har ansvar för att organisera, bemanna och utveckla hälso- och sjukvården och omsorgen.

Med det sagt vill jag gärna lyfta fram några av de initiativ som regeringen har tagit för att stimulera utvecklingen av hälso- och sjukvården och omsorgen. Först och främst har regeringen höjt de generella statsbidragen med miljardbelopp för kommuner och landsting från 2017 vilket ger förutsättningar för kommunerna och landstingen att prioritera resurser dit man bedömer att behoven är som störst.

Inom hälso- och sjukvårdens områden har regeringen bl.a. nyligen tillsatt en särskild utredare som utifrån förslagen i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) ska stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.

Regeringen har vidare tagit initiativ till den så kallade professionsmiljarden som ska bidra till att stärka landstingens arbete med den långsiktiga kompetensförsörjningen. Inom ramen för satsningen har regeringen ingått en tvåårig överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting som bl.a. innebär att 300 miljoner öronmärks för att landstingen ska kunna erbjuda ökad möjlighet för sjuksköterskor att genomgå specialistutbildning. Regeringen har även utökat antalet utbildningsplatser för sjuksköterskor, barnmorskor och specialistsjuksköterskor.

Under 2015–2018 genomför regeringen en satsning på totalt två miljarder för att utveckla det nationella systemet med standardiserade vårdförlopp inom cancervården Målet med satsningen är att förbättra tillgängligheten inom cancervården genom att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. På så sätt skapas en mer jämlik cancervård med ökad kvalitet.

Under 2015–2019 avsätter regeringen dessutom drygt 2 miljarder kronor för att stärka förlossningsvården och främja insatser som syftar till att förbättra kvinnors hälsa.

Inom det sociala området har regeringen bl.a. avsatt 2 miljarder kronor per år 2016–2018 för att öka bemanningen med målet att höja kvaliteten inom äldreomsorgen, öka tryggheten för de äldre samt förbättra förutsättningarna för en jämställd, likvärdig och jämlik äldreomsorg i hela landet. Regeringen har också avsatt 250 miljoner årligen fram till 2019 för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården.

Stockholm den 15 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.