Lärosätens rekryteringsresa till Iran

Skriftlig fråga 2020/21:1106 av Kristina Axén Olin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-18
Överlämnad
2020-12-18
Besvarad
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Den 8 april 2018 hade en KI-forskar suttit fängslad i Iran i nästan två år. Han har torterats och nyligen dömts till döden.

Minst 13 svenska lärosäten reste den 8 april 2018 till Teheran på en rekryteringsresa.

Enligt SVT har minst 13 lärosäten pågående samarbeten eller avtal med Iran.

Exempelvis Belgien har avslutat alla samarbeten med Iran.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Anser statsrådet att det lämpligt att svenska lärosäten samarbetar med Iran och om inte, hur kommer statsrådet att agera för att få stopp på detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1106 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på fråga 2020/21:1106 av Kristina Axén Olin (M)
Lärosätens rekryteringsresa till Iran

Kristina Axén Olin har frågat mig om det är lämpligt att svenska lärosäten samarbetar med Iran och om inte, hur jag kommer att agera för att få stopp på detta.

Det ska inledningsvis konstateras att regeringen ser med fortsatt stort allvar på situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran.

Regeringen kräver att dödsstraffet mot Ahmadreza Djalali inte verkställs. Regeringen har vid upprepade tillfällen tagit upp frågan med företrädare för Iran, inklusive på regeringsnivå.

Det går att vara kritisk mot bristen på mänskliga rättigheter men ändå se värdet av internationellt samarbete mellan lärosäten i olika länder.

Forskningssamarbeten och studentutbyten mellan universitet och högskolor i olika länder är viktiga. Det är en svensk hållning sedan länge att samarbete inom vissa områden, såsom utbildningsområdet, är värdefullt.

Forsknings- och utbildningssamarbeten inom sektorer som jordbruk, vattenhushållning, hälsovård eller ren energi bidrar till att konkret höja levnadsstandarden i det andra landet vilket kan minska grogrunden för negativ utveckling på andra områden.

Utbyten och kontakter med forskare från andra länder kan bidra till att öka förståelsen för frågor som ligger utanför själva forsknings- eller utbildningssamarbetet, till exempel kring rättsstatens principer och jämställdhet.

Lärosäten ansvarar självständigt för den verksamhet som bedrivs vid det enskilda lärosätet inklusive internationella samarbeten.

Låt mig poängtera att det från företrädare från svenska lärosäten kommit stark kritik mot Irans hantering av Ahmadreza Djalalis fall.

Avslutningsvis, Sverige kräver konsekvent att dödsstraffet inte verkställs.

Stockholm den 4 januari 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.