Läxhjälp på nätet i Nynäshamn

Skriftlig fråga 2010/11:203 av Moberg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-21
Anmäld
2010-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-01-12
Svar anmält
2011-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2010/11:203 Läxhjälp på nätet i Nynäshamn

av Carina Moberg (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Den senaste PISA-undersökningen (Programme for International Student Assessment) är dyster läsning. Svenska 15-åringars läsförståelse och mattekunskaper har försämrats. Vi har dalat kunskapsmässigt på alla nivåer – även de bäst presterande eleverna har tappat i konkurrenskraft gentemot andra länder. Det Sverige som tidigare har varit ett föredöme för likvärdig utbildning har utvecklats mot ökad segregation och större skillnader mellan skolor.

Varningssignalerna från PISA-rapporten borde få ansvarig skolminister att idka lite välbehövlig självkritik. Det finns ingen snabb och enkel lösning för att bryta den negativa trenden. Ökade kvalitetskrav med stöd av ökade resurser till skolan behövs. Detta kräver en prestigelös och tålmodig omprövning av regeringens skolpolitik. En bra början kan vara att se och ta till vara goda exempel från driftiga kommuner. Socialdemokratiskt styrda Nynäshamns kommun har varit pådrivande med att erbjuda läxhjälp på nätet. Kommunen har rekryterat ett antal volontärer som vill vara läxstödjare på nätet. De kommer att lägga upp sina mejladresser och tider på Facebookgrupper. Dialogen och kommunikationen kommer att ske via chatt och MSN. Det här är ett av många goda exempel som förtjänar att spridas.

Min fråga till utbildningsministern är:

Avser utbildningsministern att ta initiativ till att det skapas metoder och modeller som bättre än i dag uppmuntrar och sprider goda skolexempel som läxhjälpsmodellen i Nynäshamn?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:203 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 12 januari

Svar på fråga

2010/11:203 Läxhjälp på nätet i Nynäshamn

Utbildningsminister Jan Björklund

Carina Moberg har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att det skapas metoder och modeller som bättre än i dag uppmuntrar och sprider goda skolexempel som läxhjälpsmodellen i Nynäshamn.

Jag instämmer i att olika insatser behöver göras för att öka måluppfyllelsen i skolan. Regeringen har därför under de senaste åren genomfört eller avser att genomföra olika reformer som syftar till att förbättra elevernas resultat. Exempelvis kommer nya läroplaner med tydliga kursplaner och en ny betygsskala med fler betygssteg att införas hösten 2011. Regeringen har också genomfört stora satsningar på lärarna, bland annat Lärarlyftet, en ny lärarutbildning och lärarlegitimation. Ytterligare insatser som kan nämnas är de omfattande satsningarna på läsa-skriva-räkna och på matematik och de naturorienterande ämnena (MNT-satsningen).

När det gäller det exempel som Carina Moberg tar upp faller det inom ramen för det lokala ansvaret. Kommunen är ytterst ansvarig för grundskolan. Rektorn är i sin tur ansvarig för den inre organisationen. Inom ramen för det lokala ansvaret väljer flera kommuner att anordna läxhjälp i olika former. Detta är en insats av flera som kommunen själv kan välja att genomföra i syfte att öka måluppfyllelsen i den egna kommunen eller skolan.

Staten, genom Statens skolverk, tillhandahåller också stöd till lärarna i form av till exempel allmänna råd, diagnostiskt material i olika ämnen och bedömningsunderlag. I samband med att de nya läroplanerna införs kommer det också att finnas webbaserat material på Skolverkets hemsida som syftar till att stödja lärarna i deras undervisningssituation.

Jag anser att alla de insatser som regeringen har genomfört eller avser att genomföra sammantaget kommer att ge goda förutsättningar att öka måluppfyllelsen i skolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.