Levnadsvillkoren på landsbygden

Skriftlig fråga 2020/21:488 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Konsekvenser för landsbygdsbor i Sverige måste tas i beaktande i samtliga EU-frågor som rör mark, äganderätt och jordbruk och alla aspekter av vikt för boende och verksamma på landsbygden. Denna fråga rör levnadsvillkoren på landsbygden.

EU-kommissionens strategi för biologisk mångfald föreskriver att 30 procent av EU:s landterritorium ska skyddas, varav en tredjedel ska skyddas strikt. De föreslagna begränsningarna kan, om de blir verklighet, komma att inskränka levnadsvillkoren för människor bosatta på landsbygden i mycket hög grad.

I dokumentet Draft technical note on criteria and guidance for proteced areas designations, som är framtagen för att tydliggöra EU-kommissionens strategi för biologisk mångfald, står följande att läsa (sidorna 12 och 13):

4.1.1. Strict protection. The Strategy sets a target of at least 1/3 of all protected areas in the EU, representing 10% of EU land and 10% of EU sea, to be under strict protection by 2030. It is therefore clear that the strictly protected areas have, first of all, to be legally protected. Therefore, the criteria described above for legally protected areas also apply to strictly protected areas.

For the purpose of the targets of 10% of EU land and 10% of EU sea under strict protection, the Strategy identifies strictly protected areas as those where natural processes are left essentially undisturbed to respect the areas ecological requirements. The Strategy also clarifies that this does not necessarily mean that such areas will not be accessible to humans.

This means that strictly protected areas should be occupied by naturally-occurring habitats and species and have a sufficient , in themselves or together with buffer zones with a lower level of protection, to ensure the non-disturbance of natural processes upon which they depend. Extractive activities, such as mining, fishing, hunting or forestry, are not compatible with this level of protection, while less intrusive activities such as scientific research, natural disaster prevention, non-intrusive renewable energy installations or non-intrusive and strictly controlled tourism may often be compatible.

I riksdagen har det vid ett flertal tillfällen framförts att den övervägande delen av Sveriges skogar är privatägda och att skydd som förbjuder skötsel har mycket stora negativa effekter för det kombinerade jord- och skogsbruket, men även för sysselsättningen, fritidssysselsättningar och skatteintäkter på landsbygden i stort, och i synnerhet i inlandet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur tänker regeringen agera för att säkerställa att de tankar som EU-kommissionens arbetsgrupp för fram och som citeras ovan ska kunna hanteras så att de inte får negativa effekter för jordbrukare, skogsbrukare, jägare och fiskare i framför allt den nordvästra tredjedelen av Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:488 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:488 av Mats Nordberg (SD) Levnadsvillkoren på landsbygden och fråga 2020/21:491 av Tobias Andersson (SD) Villkoren för svenska jägare

Mats Nordberg har frågat landsbygdsministern hur regeringen tänker agera för att säkerställa att de tankar som förs fram av EU-kommissionens arbetsgrupp beträffande en strategi för biologisk mångfald ska kunna hanteras så att de inte får negativa effekter för jordbrukare, skogsbrukare, jägare och fiskare i framför allt den nordvästra tredjedelen av Sverige.

Tobias Andersson har frågat landsbygdsministern om statsrådet avser att vidta åtgärder för att säkerställa att de i frågan berörda farhågorna med anledning av EU-kommissionens förslag om en strategi för biologisk mångfald inte blir verklighet för Sveriges jägare och andra intressenter.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Bakgrunden till frågorna är att det i EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 anges – som mål för EU som helhet – bl.a. att minst 30 procent av EU:s landyta ska rättsligt skyddas och att strikt skydda minst en tredjedel av dessa områden.

Jag ger ett samlat svar på båda frågorna.

Regeringen har sedan EU-kommissionen presenterade strategin i våras arbetat aktivt med frågan om utformning av målen om skydd vilket har redovisats i Miljö- och jordbruksutskottet samt i EU-nämnden.

EU:s miljöministrar beslutade den 23 oktober 2020 att anta rådsslutsatser och ställa sig bakom målen om skydd i strategin. Av rådsslutsatserna framgår bl.a. att genomförandet av målen kräver ett samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna för utveckling av en gemensam förståelse för definitionen av strikt skydd. Rådsslutsatserna betonar att ett striktare skydd kan tillåta mänskliga aktiviteter som är i överensstämmelse med bevarandemålen för skyddet.

Sverige röstade i EU:s miljöråd för att anta rådsslutsatserna. Den svenska ståndpunkten, som förankrades i EU-nämnden den 16 oktober 2020, var att Sverige ser rådsslutsatserna om biologisk mångfald som ett viktigt steg i EU:s arbete för att bromsa förlusten av biologisk mångfald och ta vara på naturens tjänster. Ståndpunkten var också att Sverige bl.a. anser att definitioner och kriterier för skyddade områden ska tas fram i en process med deltagande från medlemsstaterna och att existerande nationella kategorier för skydd av natur ska respekteras.

Det är en lång svensk tradition att det i våra skyddade områden är möjligt att bedriva olika sorters aktiviteter som vandring, tältning, jakt och fiske som inte motverkar syftet med skyddsändamålet. I många av våra skyddade områden bedrivs också en skötsel och förvaltning för att bevara områdenas värden för natur och friluftsliv.

Jag kan försäkra Mats Nordberg och Tobias Andersson att regeringen kommer att arbeta aktivt för att bevara ovanstående traditioner och bevaka Sveriges intressen i den kommande processen med att genomföra EU:s strategi för biologisk mångfald.

Stockholm den 25 november 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.