Till innehåll på sidan

Lika behandling av gamla vd-avtal i statliga bolag

Skriftlig fråga 2005/06:1263 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-22
Anmäld
2006-03-22
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga 2005/06:1263 av Carl B Hamilton (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Lika behandling av gamla vd-avtal i statliga bolag

Under senare tid har pensionsvillkoren för chefer i statliga bolag avslöjats. De avtal som gäller cheferna i till exempel LKAB och Systembolaget följer inte de riktlinjer rörande anställningsvillkor för personer i företagsledande ställning i statliga bolag som regeringen fattat beslut om den 9 september 2003. Förklaringen uppges vara att avtalen ingåtts innan gällande regelverk trädde i kraft.

Beträffande de statliga bolagen med gamla vd-avtal, det vill säga före 2003, kan regeringen välja en av följande handlingslinjer:

1.   Regeringen kan bestämma att varje styrelse själv får avgöra hur den finner bäst att hantera den uppkomna situationen med gamla vd-avtal.

2.   Regeringen kan bestämma att använda det statliga ägandet till att få fram en omförhandling i alla aktuella fall.

Regeringen har i de nu aktuella fallen inte förmått välja vare sig den ena eller den andra handlingslinjen. Den första linjen tillämpas i fallet med Systembolaget, den andra i fallet med LKAB. Det innebär ett agerande som lätt inneär rättslöshet och gunstlingsstyre. Sådant är förbjudet i svensk offentlig förvaltning. Enligt regeringsformen ska lika fall behandlas lika (RF 1:9). Vd:ar i statliga bolag med gamla vd-avtal har sålunda rätt till lika behandling om gamla vd-avtal ska förhandlas om.

Sverige är ett litet land. Många personer i styrelser och företagsledningar @ både inom staten och näringslivet @ sitter på flera stolar och känner varandra både privat och professionellt. Det gör det extra angeläget att tydliga och transparenta principer upprätthålls.

Fråga:

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att säkerställa lika behandling av gamla vd-avtal i de statliga bolagen, och vilken princip kommer att gälla?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1263 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1263 om lika behandling av gamla vd-avtal i statliga bolag

Näringsminister Thomas Östros

Carl B Hamilton har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att säkerställa lika behandling av gamla vd-avtal i de statliga bolagen och vilken princip som kommer att gälla.

Regeringen bedriver i dagsläget en bolagsstyrning som syftar till en enhetlig förvaltning med god insyn. Inom ramen för det arbetet har regeringen arbetat aktivt med frågor om ersättning till de ledande befattningshavarna. Regeringen har gett ut riktlinjer för de statliga företagen 1996, 1999 och nu senast 2003. 2005 beslutade regeringen att de statligt helägda företagen även ska följa Svensk kod för bolagsstyrning.

Regeringens riktlinjer från 2003 förtydligar ägarens syn på anställningsvillkor och incitamentsprogram. Riktlinjerna säger bland annat att löner och övriga förmåner till personer i företagsledande ställning ska vara konkurrenskraftiga men inte löneledande i förhållande till jämförbara företag. Vidare säger riktlinjerna att pensionsvillkoren ska ses som en del av de samlade anställningsvillkoren. Regeringen förordar avgiftsbestämda pensionslösningar där avgiften inte bör överstiga 30 % av den fasta lönen.

Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ska styrelsen på ordinarie bolagsstämma presentera förslag till principer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen för godkännande av bolagsstämman. Det är dock styrelsens uppgift att besluta om vd:s anställningsvillkor i det enskilda fallet. Gamla avtal som tecknats före 2003 då de gällande riktlinjerna antogs följer inte alltid dessa riktlinjer.

Regeringen anser att styrelserna i de statliga företagen ska försöka omförhandla sådana avtal om styrelsen bedömer att det kan ske på rimliga villkor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.