likhet inför lagen

Skriftlig fråga 2000/01:450 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-14
Besvarad
2000-12-20
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga 2000/01:450

av Birger Schlaug (mp) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om likhet inför lagen

Rätt att bli prövad av Migrationsverket och Utlänningsnämnden torde föreligga alla oavsett vilket land som man flyr från, även om man flyr från s.k. säkra länder. Att få sin ansökan prövad är en demokratisk rättighet, alla ska vara lika inför lagen.

Ett exempel på att vi alla inte är lika inför lagen är hur amerikanen Ritt Goldstein behandlats när han förvägrats en individuell bedömning av sin ansökan om uppehållstillstånd, arbetstillstånd och flyktingförklaring. Migrationsverket (dåvarande Invandrarverket) "konstaterar att USA är en internationellt erkänd demokrati och rättsstat" och därmed avvisas Goldstein.

I en demokrati finns det utrymme för både att kritisera myndigheter och regeringar, i Goldsteins fall polisen. I ett demokratiskt land ska även andra medborgare vid behov kunna söka skydd. I en demokrati är det också av stor vikt att alla behandlas lika inför lagen, att oavsett vem man är, varifrån man kommer ha rätt att bli individuellt prövad. Att ett land anses vara en internationellt erkänd demokrati får inte ligga i vägen för en bedömning av en persons behov av skydd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Avser ministern att verka för att alla personer oavsett vilket land dessa kommer ifrån ska få sin ansökan om uppehållstillstånd prövad?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:450 besvarad av

den 20 december

Svar på fråga 2000/01:450 om likhet inför lagen

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Birger Schlaug har frågat mig om jag avser att verka för att alla personer oavsett vilket land dessa kommer ifrån ska få sin ansökan om uppehållstillstånd prövad. Enligt Birger Schlaug är bakgrunden till frågan att Migrationsverket ska ha förvägrat en amerikansk medborgare prövning av sina skyddsbehov och konstaterat att "USA är en internationellt erkänd demokrati och rättsstat".

Som bekant är jag förhindrad att uttala mig om Migrationsverkets rättstillämpning i enskilda ärenden. I det här fallet vill jag ändå tillägga att jag erfarit att den person det handlar om har fått sin asylansökan fullständigt prövad av både dåvarande Statens invandrarverk (numera Migrationsverket) och Utlänningsnämnden. Den berörda personen har anmält Sverige till Europadomstolen. Det kan påpekas att domstolen den 12 september 2000 beslutade att målet inte skulle tas upp till prövning eftersom det bedömdes vara uppenbart ogrundat.

Svaret på Birger Schlaugs fråga är att alla som ansöker om asyl i Sverige får sin sak individuellt prövad oberoende av vilket land den asylsökande kommer ifrån. Enligt utlänningslagen ges skyddet som flykting oavsett om förföljelsen utgår från landets myndigheter eller dessa inte kan antas bereda trygghet mot förföljelse från enskilda. Den svenska tolkningen av Genèvekonventionen stämmer väl överens med det synsätt som UNHCR har i sin handbok för flyktingskapsbedömningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.