Likvärdig undervisningstid för alla elever

Skriftlig fråga 2017/18:226 av Anette Åkesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-06
Överlämnad
2017-11-07
Anmäld
2017-11-08
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15
Besvarad
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I skollagens timplan anges undervisningstimmar i olika ämnen i grundskolan. Tyvärr säger detta ingenting om hur mycket undervisning elever i verkligheten får i de olika ämnena. Det kan skilja sig stort till och med mellan skolor i samma kommun – oavsett om de är kommunala eller privata – beroende på vilken schablon av antalet veckor som används vid schemaläggning. Totalt sett kan det röra sig om skillnader på upp till ett helt läsår av undervisningstid i ett ämne som en elev får, eller inte får, under sin tid i grundskolan. Detta är problematiskt.

I juni 2017 beslutade riksdagen att från och med nästa år upphäva grundskolans nuvarande timplan och att regeringen i skollagen ges ett bemyndigande att fördela undervisningstiden i grundskolans timplan. Regeringen redovisade i propositionen 2016/17:143 sin bedömning att det bör införas en stadieindelad timplan i grundskolan och att den regleras på förordningsnivå.

En stadieindelad timplan blir tydligare än när antalet timmar anges för hela grundskoleperioden, men den lämnar fortfarande utrymme för visst godtycke. Den faktiska undervisningstiden i minuter eller timmar kommer fortfarande att bero på vilken schablon av antalet veckor som används vid schemaläggning per läsår.

Skolverket har inte utfärdat någon rekommendation men anger i sitt räkneexempel vid efterfrågan av statistik att antalet timmar per läsår delas på 38 veckor. Även 40 veckor har förekommit i muntliga svar. Detta följs därför av många skolor. Problemet är dock att ett läsår rent faktiskt motsvarar 35,6 skolveckor (178 skoldagar per år delat på 5 dagar per vecka). Detta får vid schemaläggningen stora konsekvenser för elevernas undervisningstid.

Exempel:
Svenska ska man ha 680 timmar i lågstadiet. Hur många timmar blir det på schemat?

Rektor 1 räknar med det faktiska antalet skolveckor per år, det vill säga 35,6 veckor per år:
680/35,6 delat med 3 (tre år) = 6,4 timmar i veckan i ettan, tvåan respektive trean.

Rektor 2 utgår från Skolverkets exempel med 40 veckor per år:
680/40 delat med 3 (tre år) = 5,7 timmar i veckan

Det kan alltså skilja 0,7 timmar = 42 minuter varje vecka i tre år, bara i ett ämne på ett stadium.

Som det är nu finns det elever i den svenska grundskolan som mer eller mindre medvetet luras på undervisningstid. För att den svenska grundskolan ska hålla en god kvalitet och ge elever likvärdiga förutsättningar bör man hitta sätt att möjliggöra för alla svenska elever att få lika stor mängd undervisning i alla ämnen.

Med anledning av det som anförts ovan är min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Hur ser utbildningsministern på detta problem, och vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att möjliggöra likvärdig undervisningstid för alla elever i svenska skolor?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:226 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/04418/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:226 av Anette Åkesson (M) Likvärdig undervisningstid för alla elever

Anette Åkesson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att möjliggöra likvärdig undervisningstid för alla elever i svenska skolor.

Låt mig börja med att säga att jag delar Anette Åkessons ståndpunkt att det är viktigt att elever ges den undervisningstid de har rätt till. Jag kan också konstatera att riksdagen glädjande nog har beslutat i enlighet med regeringens proposition En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor(prop. 2016/17:143). De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 juli 2018. Syftet med en stadieindelad timplan är bl.a. att säkerställa att alla elever får den undervisningstid de har rätt till och därmed bidra till en mer jämlik skola. Regeringen har i promemorian En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor (U2016/03475/S) föreslagit att antalet undervisningstimmar i matematik utökas med 105 timmar i årskurs 7–9 fr.o.m. den 1 juli 2019. Regeringen avser även att göra en ändring i bilaga 1 till skolförordningen (2011:185) med innebörden att undervisningstiden i idrott och hälsa i grundskolan utökas med 100 timmar fr.o.m. hösten 2019.

I 10 kap. 5 § skollagen (2010:800) anges att den totala undervisningstiden för varje elev i grundskolan ska vara minst 6890 timmar. Motsvarande angivelser finns även för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. I 3 kap. 2 § skolförordningen anges att läsåret ska ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. Det är skolhuvudmännen som ansvarar för att organisera verksamheten i enlighet med gällande bestämmelser så att eleverna ges möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås.

I Statens skolverks promemoria Planerad undervisningstid i grundskolan 2016/17 (Skolverkets dnr. 2016:1320) redovisas den planerade undervisningstid som skolorna har angett för läsåret 2016/17. Av statistiken framgår t.ex. att skolhuvudmännen i snitt lagt ut 2 procent mer tid än den garanterade undervisningstiden i svenska och 5 procent mindre tid i språkval. Detta pekar på att jämlikheten i skolan ännu inte är tillräcklig, men bortfallet av undervisningstid kan inte sägas vara av den omfattning som exemplifieras i Anette Åkessons fråga.

Undervisningstiden har betydelse, men forskning pekar också på lärarens undervisningsskicklighet som den enskilt viktigaste faktorn för elevernas kunskapsinhämtning och resultat. Kvaliteten i undervisningen är alltså minst lika viktig som kvantiteten. Regeringens satsning på en nationell samling för läraryrket syftar till en positiv utveckling av läraryrkets status och attraktivitet. Detta vill vi uppnå genom att vidta åtgärder för att höja lärarnas löner och också göra satsningar på kompetensutveckling för lärare.

De åtgärder som regeringen vidtagit och avser att vidta visar att vi vill stärka kvaliteten i undervisningen och höja kunskapsnivån i grundskolan bl.a. genom att garantera och utöka undervisningstiden.

Stockholm den 15 november 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.