Till innehåll på sidan

Livestreamning av barn som utsätts av sexuella övergrepp

Skriftlig fråga 2021/22:1578 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-12
Överlämnad
2022-05-13
Anmäld
2022-05-16
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Livestreamningsbrott är ett brott där gärningsmän betalar andra för att de ska utsätta barn för olika former av exempelvis sexuella övergrepp eller där en förövare genom olika påtryckningsmedel förmår ett barn att utsätta sig själv för övergrepp framför kameran. Brottet innebär oftast att en förövare inifrån sitt eget hem betalar för och regisserar antingen en tredje part eller brottsoffret självt till att begå dessa övergrepp i realtid framför en kamera.

Polisen har uppgett att de har ett ojämnt inflöde av dessa ärenden och att det än så länge är svårt att säga hur covid-19 har påverkat men att de kan anta att antalet sexuella övergrepp som sker på plats, begångna av svenskar utomlands nästan helt har upphört i och med att möjligheten till resor försvann. I stället ser vi att den digitala exploateringen har ökat ännu mer explosionsartat än innan pandemin. Merparten av de ärenden som polisen utreder kan kopplas till Sydostasien, i första hand Filippinerna. Ärendena kommer till polisen via nordiska sambandsmän i Bangkok, utländsk polis, frivillighetsorganisationer eller när ett globalt pedofilnätverk blir infiltrerat och man hittar svenskar. Att svenska barn också blir utsatta för sexuella övergrepp som livestreamas är ett faktum. Bland annat har polisen sett en ökning när det gäller personer som har tagit kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte under pandemin. Här måste de polisiära resurserna stärkas upp så att fler förövare åker fast. Det gäller både den som finns bakom kameran och regisserar och den/de som köper materialet och tittar på det.

Detta är särskilt viktigt nu när polisen uppgett att de tror att livestreamade sexuella övergrepp har ökat. Dessa brott upptäcks tyvärr inte på en gång utan långt senare eller inte alls. Det är fruktansvärt för de barn som blir utsatta för det, och det är ett brott som med största sannolikhet kommer att följa dem resten av deras liv.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka särskilda åtgärder ämnar ministern vidta för att minska dessa brott när vi så tydligt ser att de är på uppgång?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1578 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/ 0170 5 Ju2022/01706 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1577 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Brottsprovokation i syfte att stoppa sexualbrott mot barn och fråga 2021/22:1578 av Marléne Lund Kopparklint (M) Livestreamning av barn som utsätts för sexuella övergrepp

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att stoppa sexualbrotten mot barn samt vilka särskilda åtgärder jag ämnar vidta för att minska livestreamade sexuella övergrepp mot barn när vi så tydligt ser att de är på uppgång.

Kampen mot sexualbrott mot barn har hög prioritet för regeringen. Vi har vidtagit ett flertal åtgärder på området och arbetet fortsätter, såväl nationellt som internationellt. En viktig del av regeringens politik har varit att förstärka myndigheterna i rättskedjan. Både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har fått stora resurstillskott i syfte att öka antalet anställda och förbättra brottsbekämpningen. Regeringen har också gett Polismyndigheten i uppdrag att säkerställa att rätt kompetens finns att tillgå i verksamheten för att bekämpa it-relaterad brottslighet och tillvarata digital bevisning.

Inom Polismyndigheten hanteras internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn av särskilda utredningsgrupper vid myndighetens regionala it-brottscentrum. Polismyndigheten har också tagit fram riktlinjer för hur utredningsarbetet ska bedrivas. Fortsatt arbete pågår nu i myndigheten med att utveckla samverkan med internetleverantörer för att begränsa tillgången till övergreppsmaterial på publika webbplatser samt ta fram it-stöd som ska effektivisera hanteringen av övergreppsmaterial och inkomna tips.

Regeringen bedriver ett mycket aktivt arbete på det process- respektive straffrättsliga området. En utredning om datalagringsreglerna, som innebär att leverantörer av vissa kommunikationstjänster är skyldiga att spara uppgifter om elektronisk kommunikation så att brottsbekämpande myndigheter kan få tillgång till dem, har tillsatts i syfte att föreslå åtgärder för en mer modern och ändamålsenlig reglering. Utredningen om utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel har i ett delbetänkande under våren lämnat förslag som innebär utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel inom ramen för förundersökningar gällande t.ex. internetrelaterade sexualbrott mot barn och barnpornografi. Vidare har regeringen nyligen överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att ytterligare skärpa synen på sexualbrott. I propositionen föreslås bl.a. att bestämmelserna om våldtäkt och sexuellt övergrepp och motsvarande brott mot barn ska utvidgas så att de träffar fler sexualbrott som begås på distans, t.ex. över internet.

För att effektivt kunna bekämpa den ökade förekomsten av sexuellt övergreppsmaterial och grooming i onlinemiljön behöver Sverige också arbeta ihop med andra stater. Förra året tillträdde Sverige den s.k. Budapestkonventionen (Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet) och den 12 maj 2022 undertecknade Sverige det andra tilläggsprotokollet till Budapestkonventionen. Detta kommer att ge de brottsbekämpande myndigheterna nya verktyg genom att bl.a. möjliggöra för dem att vända sig direkt till tjänsteleverantörer i andra stater för att begära ut abonnemangsuppgifter och IP-adresser.

Den 11 maj 2022 presenterade kommissionen ett förslag till förordning med bestämmelser för att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Förslaget innebär bl.a. att leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster ska vara skyldiga att genomföra riskbedömningar och rapportera sexuellt övergreppsmaterial som de får kännedom om. Det föreslås också att nationella myndigheter ska få utfärda förelägganden som innebär att sexuellt övergreppsmaterial ska upptäckas, tas bort eller blockeras samt att ett EU-center mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn ska inrättas. Regeringen välkomnar förslagets ansats och anser att det finns ett stort mervärde i ett gemensamt agerande på EU-nivån för att bekämpa dessa brott. För närvarande pågår ett intensivt arbete i Regeringskansliet med att analysera förslagens olika delar och hur de förhåller sig till den befintliga rättsliga regleringen på området.

Stockholm den 25 maj 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.