Till innehåll på sidan

Livsmedelsförsörjning vid krig eller avspärrning

Skriftlig fråga 2017/18:1017 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-13
Överlämnad
2018-03-13
Anmäld
2018-03-14
Sista svarsdatum
2018-03-21
Svarsdatum
2018-04-04
Besvarad
2018-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I dag föreligger det en stor risk att våra livsmedelsföretag skulle bli förstörda eller utslagna under ett eventuellt krig eller en eventuell avspärrning. Det vore ett enkelt sätt att försvaga oss eftersom det enligt Livsmedelsverket i dag inte finns någon självklar struktur för hur livsmedelsförsörjningen skulle säkras i kristid. I samtal med livsmedelsföretag, och nu senast i samtal med ett mejeri i Skaraborg, blir det tydligt vilka svagheter och risker som finns med vår livsmedelsproduktion och våra livsmedelsföretag i dag.

Sveriges invånare måste ha mat även i kristider. Om vårt försvar och vårt samhälle ska klara av ett krisläge måste vi kunna säkra livsmedelsförsörjningen. Då måste beredskapen vara god såväl i produktion och distribution som hos individen själv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Vad avser ministern att göra för att konkret skydda vår livsmedelsförsörjning och våra livsmedelsföretag från att bli utslagna vid en krissituation? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1017 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/01825/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1017 av Sten Bergheden (M)
Livsmedelsförsörjning vid krig eller avspärrning

Sten Bergheden har frågat försvarsministern om vad han avser göra för att konkret skydda vår livsmedelsförsörjning och våra livsmedelsföretag från att bli utslagna vid en krissituation. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I ljuset av det försämrade säkerhetspolitiska läget har frågan om livsmedelsförsörjning vid höjd beredskap och då ytterst i krig aktualiserats. Regeringens nationella säkerhetsstrategi som presenterades i januari 2017 omfattar därför säker livsmedelsförsörjning.

Sedan 2010 har Livsmedelsverket ett ansvar för nationell samordning när det gäller kris- och beredskapsplanering av livsmedelsförsörjning i leden efter primärproduktionen. Inom ramen för det uppdraget har Livsmedelsverket med finansiering via Myndigheten för samhällsydd och beredskap byggt upp sin egen förmåga, skapat forum för möten mellan aktörer på området, bl.a. en privat-offentlig samrådsgrupp, och genom kunskapsspridning bidragit till att bygga upp andra aktörers förmåga, bl.a. systematiskt säkerhetsarbete hos företagen.

Ökad nationell produktion av livsmedel innebär fördelar vad gäller möjligheten att uppnå god försörjningsberedskap. Att öka livsmedelsproduktionen i Sverige ingår i de långsiktiga mål för livsmedelsstrategin som regeringen tillsammans med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet har kommit överens om. Genom att Sverige i större omfattning ska öka den inhemska produktionen av livsmedel så kommer även sårbarheten att minska.

Regeringen tog ett stort steg mot en förbättrad beredskap genom propositionen ”Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020” (prop. 2014/15:109). Regeringen följde upp propositionen med att den 10 december 2015 bland annat besluta om planeringsanvisningar till myndigheterna för uppbyggnad av civilt försvar. Detta arbete pågår och myndigheterna rapporterar årligen sedan 2016 hur arbetet fortskrider. Fram till 2020 kommer det civila försvaret att tillföras totalt cirka 1,3 miljarder kronor. Förstärkningen innebär ökade förutsättningar för de berörda myndigheterna att planera för ett återuppbyggt civilt försvar. Jag och andra statsråd har en löpande dialog med våra myndigheter och vet att de bygger en bra grund avseende kompetens och samarbeten för att utveckla totalförsvaret.

I december 2017 överlämnade Försvarsberedningen delbetänkandet ”Motståndskraft, Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025” (Ds 2017:66). Rapporten omfattar en rad olika förslag, bl.a. förslag till åtgärder angående försörjningsfrågorna som exempelvis livsmedelsförsörjning. Rapporten bereds nu i Regeringskansliet och regeringen återkommer med förslag till inriktning i den planerade försvarspolitiska inriktningspropositionen för perioden 2021–2025. För närvarande bereds inom Regeringskansliet också frågor som ansluter till Försvarsberedningens förslag om att utreda formerna för hur krigsviktiga företag vid höjd beredskap och ytterst i krig ska kunna leverera varor och tjänster.

Stockholm den 4 april 2018

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.