livsmedelsindustrins konkurrensförmåga

Skriftlig fråga 2004/05:323 av Ringman, Agneta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-11
Anmäld
2004-11-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-11-24
Svar anmält
2004-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga 2004/05:323

av Agneta Ringman (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om livsmedelsindustrins konkurrensförmåga

Export av livsmedel betraktar vi med rätta som en utvecklingspotential för Sverige. Både kvalitets- och miljöskäl talar för det. Om Sverige ska kunna konkurrera utomlands och därmed också stärka jordbruks- och livsmedelssektorn i Sverige måste berörda myndigheter vara lyhörda för branschens krav och önskemål. Det ska givetvis ske under stor hänsyn till kvalitets- och miljökrav.

Ett exempel är kycklingexport till Sydkorea som är en mycket intressant marknad. Kravet för att få exportera till Sydkorea är att Sverige och den kycklingslakt som bedrivs är godkänd. Ansvarig myndighet är Livsmedelsverket. Trots påstötningar från branschen har ingenting hänt. Det ska jämföras med situationen i till exempel Danmark. Danskarna är i dag den största exportören av kyckling till Sverige och säljer mycket billigt. En bidragande orsak är att danskarna har andra utlandsmarknader som betalar betydligt bättre än vad svenska kycklingproducenter får.

Svensk livsmedelsindustri måste kunna konkurrera på utlandsmarknader på likvärdiga villkor. Det gäller då inte minst kycklingbranschen och till exempel det problem vid export till Sydkorea som här har redovisats. Hinder av det slaget måste undanröjas.

Mot bakgrund av det redovisade exemplet om kycklingexport vill jag fråga jordbruksministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att stärka svensk livsmedelsindustris konkurrensmöjligheter.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:323 besvarad av

den 24 november

Svar på fråga 2004/05:323 om livsmedelsindustrins konkurrensförmåga

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Agneta Ringman har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att stärka svensk livsmedelsindustris konkurrenskraft.

Jag delar Agneta Ringmans uppfattning att livsmedelsindustrin ska kunna konkurrera på utlandsmarknader på likvärdiga villkor. I en allt hårdare konkurrens på den svenska marknaden blir export till stora delar avgörande för tillväxt inom livsmedelsindustrin och även det svenska jordbruket. Av denna anledning har regeringen i budgetpropositionen för 2005 föreslagit en förlängning av anslaget till exportfrämjande åtgärder för livsmedel. Utöver detta kommer jag tillsammans med näringsministern inom den närmaste tiden att för andra året i rad genomföra de överläggningar med livsmedelsindustrin som utlovades i regeringsförklaringen 2003. Hinder och möjligheter med svensk livsmedelsexport kommer att utgöra en naturlig del i dessa diskussioner.

Agneta Ringman tar upp som exempel att industrin mött administrativa hinder för kycklingexport till Sydkorea. För att tillåta import kräver ibland myndigheterna i importlandet särskilda intyganden från den svenska myndigheten, detta kan bland annat inkludera inspektioner av de exporterande livsmedelsanläggningarna i Sverige. Sådana särskilda krav innebär en kostnad för tillsynsmyndigheten i Sverige. För särskilda inspektioner av dessa så kallade exportkontrollerade anläggningar får avgifter för inspektioner med mera tas ut. Detta innebär att merarbetet för tillsynsmyndigheten vid ledsagande av utländska inspektörers särskilda undersökningar och utredningar med mera kan förutsätta avgiftsfinansiering från branschen eller det exporterande företaget. Livsmedelsverket har i skrivelse till Jordbruksdepartementet klargjort att om en ny förfrågan inkommer från branschen om export av kycklingdelar till Sydkorea så kommer denna förfrågan att tillgodoses, men kan komma att förknippas med avgifter.

Trots de hinder som vissa enskilda sektorer kan möta vid export finns det en exportpotential inom den svenska livsmedelssektorn som både leder till nya företag och tillväxt. Första halvåret 2004 ökade livsmedelsexporten med 13 % medan den totala varuexporten endast ökade med 9 %. Den positiva exportutvecklingen inom livsmedelssektorn de senaste tio åren håller således i sig och detta är något som regeringen uppmuntrar och gläds åt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.