livsmedelssituationen i centrala Afghanistan

Skriftlig fråga 1997/98:154 av Koch, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-18
Anmäld
1997-11-24
Besvarad
1997-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:154 av Inger Koch (m) till utrikesministern om livsmedelssituationen i centrala Afghanistan

I den afghanska centralregionen Hazarajat är en hungerkatastrof under uppsegling. Felslagen skörd i kombination med att den fundamentalistiska talibanrörelsen satt regionen under blockad ställer uppskattningsvis en miljon mäns, kvinnors och barns liv på spel under de närmaste månaderna.

Talibanmyndigheterna har i dagarna avvisat kravet från FN:s koordinatör för humanitära insatser i Afghanistan, Mr. Alfredo Witchi-Cestari, om att avbryta blockaden för att tillåta en snabb införsel av nödvändiga mängder livsmedel och andra förnödenheter.

I månadsskiftet november-december befaras möjliga landvägar bli oframkomliga på grund av stora mängder snö. Situationen rapporteras anta alltmer dramatiska proportioner och snabba insatser från omvärlden är nödvändiga för att undvika en tragedi av stort format.

Är utrikesministern beredd att skyndsamt ta ett initiativ för att Sverige i FN:s säkerhetsråd reser frågan om hur världssamfundet skall agera för att den allvarliga livsmedelssituationen i centrala Afghanistan skall kunna hävas och den inhumana talibanblockaden brytas?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:154 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:154 om livsmedelssituationen i centrala Afghanistan
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

Inger Koch har frågat mig om jag är beredd att skyndsamt ta ett initiativ för att Sverige i FN:s säkerhetsråd reser frågan om hur världssamfundet skall agera för att den allvarliga livsmedelssituationen i centrala Afghanistan skall kunna hävas och den inhumana talibanblockaden brytas.

Under de senaste veckorna har det blivit uppenbart att försörjningsläget för utsatta grupper i Hazarajat i centrala Afghanistan är kritiskt inför den annalkande vintern. Det är bra att denna fråga, som för närvarande djupt engagerar hela det internationella samfundet, på olika sätt nu också ges uppmärksamhet i medierna.

Den bakomliggande och avgörande orsaken till den allvarliga försörjningskrisen är inbördeskrigets förödande verkningar som hindrar normala ekonomiska aktiviteter. Läget förvärras av otillräckliga skördar. Det akuta problemet är transport, lagerhållning och fördelning av livsmedel och annan humanitär hjälp som givarsamfundet, inklusive enskilda organisationer, står berett att bidra med inför vintern.

Parterna i konflikten, och i detta fall särskilt talibanerna, bryter på ett helt oacceptabelt sätt mot internationell humanitär rätt genom att hindra hjälpsändningar att nå fram till civilbefolkningen. Sverige söker genom aktiv svensk medverkan i FN-uppvaktningar att förmå alla parter i konflikten att följa vedertagna humanitära principer.

EU:s utrikesministrar enades i Allmänna Rådet den 24 november om att principerna för EU:s agerande i Afghanistankonflikten skall fokusera på att stoppa det utländska inflytandet, uppmuntra en inter-afghansk dialog, upprätthålla respekt för de mänskliga rättigheterna i allmänhet och diskrimineringen av kvinnor i synnerhet, säkerställa en effektiv koordination av det humanitära biståndet och förstärka kampen mot droger. EU:s utrikesministrar beslöt vidare att följa upp frågan om att utarbeta en uppförandekod för det humanitära biståndet till Afghanistan.

Intensiva ansträngningar pågår inom FN-systemet, såväl på plats i Afghanistan som i regionen och i New York, för att med i första hand talibanerna utverka omedelbart tillträde för leveranser av livsmedel och andra nödvändiga förnödenheter till området. Detta gäller särskilt de delar av FN-systemet som ansvarar för humanitärt bistånd. Sverige deltar aktivt i dessa ansträngningar.

Detta är den normala och naturliga vägen att försöka lösa den typ av problem som har uppstått i Hazarajat. Därutöver, och om det är påkallat, kommer vi att ta upp frågan även inom ramen för säkerhetsrådets pågående diskussion om en lösning av konflikten i Afghanistan. Vår principiella inställning är att säkerhetsrådets medlemmar också bör kunna ta upp allvarliga humanitära kriser som är relaterade till de konflikter som står på säkerhetsrådets dagordning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.