Till innehåll på sidan

livsmedelssituationen i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet

Skriftlig fråga 2001/02:124 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-29
Anmäld
2001-11-13
Besvarad
2001-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga 2001/02:124

av Murad Artin (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om livsmedelssituationen i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet

I mer än 20 år har Västsaharas befolkning kämpat för sin nationella frigörelse och mot Marockos ockupation av landet. Denna långa kamp har medfört att många människor tvingats fly till grannlandet Algeriet, där människor lever under svåra omständigheter i flyktingläger. De är ytterst beroende av livsmedelsleveranser från World Food Program och EU:s hjälporgan.

Leveranserna från EU har, enligt befrielserörelsen Polisario, fungerat. Men om en månad går leveranserna från WFP ut och några nya leveranser har det inte beslutats om. Följaktligen står man i flyktinglägren inför en kris och tiden håller på att rinna ut. Sverige är en av de främsta bidragsgivarna till WFP varför det ligger ett stort ansvar på Sverige när det gäller att förhindra en allvarlig livsmedelskris i de västsahariska flyktinglägren.

Jag vill fråga statsrådet Maj-Inger Klingvall:

Vad avser statsrådet att göra för att trygga livsmedelsleveranserna till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:124 besvarad av

den 14 november

Svar på fråga 2001/02:124 om livsmedelssituationen i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Murad Artin har frågat mig vad jag avser att göra för att trygga livsmedelsleveranserna till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Sverige är av tradition en viktig bidragsgivare till de västsahariska flyktingarna. Sida har länge bidragit med humanitär hjälp till flyktinglägren via enskilda organisationer (Caritas, Praktisk solidaritet, Kommittén för Västsaharas kvinnor, Forum Syd).

Sedan 1989 har totalt 103 miljoner kronor utgått i stöd till de västsahariska flyktingarna från svensk sida.

För innevarande år uppgår stödet hittills till knappt 2,5 miljoner kronor i form av fraktbidrag till den enskilda organisationen Praktisk solidaritet som samarbetar med den sahariska Röda halvmånen (Algeriet). Knappt 100 000 kr har också givits i stöd till den Stockholmsbaserade Kommittén för Västsaharas kvinnor.

Av det svenska årsstödet till UNHCR har 2 miljoner kronor avsatts för insatser i Nordafrika, inklusive för de västsahariska flyktingarna. Av årsbidraget till WFP (som totalt uppgår till 210 miljoner kronor) har 1 miljon US dollar (ca 10 miljoner kronor) avsatts för de västsahariska flyktingarna.

Sida håller för närvarande på att förbereda ett beslut som ska fattas inom kort om knappt 15 miljoner kronor i stöd till Caritas för fortsatt leverans och distribution av vällingpulver till flyktinglägren.

Frågeställarens uppfattning att ett stort ansvar för att förhindra en allvarlig livsmedelskris ligger på Sverige, eftersom vi är en av WFP:s största bidragsgivare, är ett något motsägelsefullt påstående. Just genom att vi är en av WFP:s största givare generellt, och en trogen bidragsgivare till de västsahariska flyktingarna specifikt, tar vi redan ett stort ansvar för denna grupp människor.

I den överenskommelse som Sverige och WFP ingår om det svenska bidraget, överlåts åt WFP att föreslå hur det svenska bidraget ska fördelas. Av årets bidrag har alltså 1 miljon US dollar fördelats till WFP:s insatser för de västsahariska flyktingarna i Algeriet. Denna fördelning har WFP gjort i ljuset av hur andra givare har bidragit till just denna insats. Man har alltså gjort bedömningen att 1 miljon US dollar från det svenska årsbidraget skulle vara tillräckligt för att tillsammans med andra givares stöd finansiera insatsen för de västsahariska flyktingarna.

Under det svenska EU-ordförandeskapet sammanställde Sverige en särskild EU-rapport om den humanitära situationen i flyktinglägren i Algeriet, som påtalade bristerna i livsmedelsförsörjningen. Denna rapport bidrog till att EG-kommissionens humanitära kontor, ECHO, med början i juli i år, byggde upp reservlager av basföda som ska räcka i tre månader. WFP har lånat livsmedelsförnödenheter ur denna buffert, vilket möjliggjort en jämn distribution av livsmedel till flyktingarna i lägren.

I de kontakter vi haft med WFP och andra humanitära organisationer som är verksamma i Algeriet till förmån för de västsahariska flyktingarna (särskilt UNHCR), har de bekräftat att livsmedelssituationen de senaste månaderna har förbättrats. Den är dock fortfarande oroande av det skälet att den mängd livsmedel som når de västsahariska flyktingarna inte är tillräcklig för att fullt ut täcka behoven hos en befolkning som är nästan helt och hållet beroende av matleveranser utifrån. WFP räknar dock med att med nuvarande lager ska maten räcka t.o.m. januari månad nästa år. Då har ett nytt budgetår inträtt och nya medel, inklusive från Sverige i form av nästa årsbidrag till WFP, tillskjuts.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.